Kolem státních maturit je dál nejasno. Strany si počkají na generálku

Projekt státních maturit nemá opět jasnou budoucnost. Některé politické strany před volbami slibovaly, že maturity odloží nebo úplně zruší, a ani po volbách se situace příliš nemění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student u maturitní zkoušky

Student u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Středoškoláci, kteří by v příštím školním roce, měli maturovat pod taktovkou státu, si na konečné rozhodnutí, zda opravdu státní maturita bude, nebo ne, budou muset počkat do října. V té době si školy vyzkouší maturitu nanečisto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoje politických stran ke státním maturitám po volbách zjišťovala redaktorka Klára Bílá

Shodly se na tom politické strany, které domlouvají vládní koalici. Všechny přitom projekt jako takový podporují.

Podle Jana Vituly z TOP 09 státní maturita má být, ale otázkou je její technické provedení.

„Generální zkouška nám ukáže, jak je to připraveno, to znamená, jak jsou nastaveny technické parametry a jak je nastavená například distribuce otázek, sběr dat a tak dále. Čili my si na tomhle odzkoušíme, jak mechanismy fungují, a potom se můžeme bavit, co s tím dál,“ uvedl Vitula.

Poslanec Walter Bartoš z ODS nevylučuje další odklad nebo zrušení státních maturit v případě, že by generálka prokázala velké chyby a nedostatky. Podle něj by mohl zkolabovat logistický systém nebo bude vysoké procento žáků neúspěšných.

„Spíš se obávám, že se tohle vyskytne a že nás to pak bude nutit k tomu, abychom maturitní zkoušku odložili, protože se ukáže, že bude potřeba některému segmentu škol pomoci nebo nějak modifikovat maturitní zkoušku z hlediska znalostní úrovně,“ předpokládá Bartoš.

Věci veřejné budou chtít finanční audit

Stejnou řečí hovoří i nový poslanec ze strany Věci veřejné Josef Dobeš. Projekt by měla podle něj prověřit nejen generálka, ale také audit, který by ukázal, jak se naložilo s půlmiliardou pro přípravu nové zkoušky z dospělosti.

„Já trochu předjímám a jsem přesvědčený, že většina výsledků bude nepříjemných, a proto budeme muset zřejmě říct: Chceme státní maturity, milý studente a milý profesore, na střední školy v termínu tom a tom - my odhadujeme termín 2012 - za těchto a těchto podmínek,“ řekl Dobeš.

Žáci, kteří tedy nastoupí do poslední ročníku na střední škole, tak budou v nevýhodě. Přestože by už v den nástupu měli vědět, jakým způsobem maturitní zkoušky ukončí své vzdělání, může se vše změnit během školního roku.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme