Rada bezpečnosti chce zpřísnit sankce proti Íránu

Rada bezpečnosti OSN má dnes jednat o případném zpřísnění sankcí proti Íránu. Důvod je stále stejný - neochota Teheránu omezit jaderný program a ukončit obohacování uranu. Obohacený uran lze využít i k vojenským účelům a Západ podezírá Írán, že se pod zástěrkou rozvoje jaderné energetiky snaží vyvinout atomovou zbraň. Teherán to popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes pohrozil, že pokud Rada bezpečnosti OSN schválí další sankce, Írán přestane vyjednávat o svém jaderném programu. Íránský prezident to řekl v Istanbulu, na konferenci o regionální bezpečnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sankcích proti Íránu na Rádiu Česko mluvil zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

I přesto se očekává, že Rada bezpečnosti sankce schválí. To si myslí i zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák, "protože se nevyřešil problém důvěryhodnosti Íránu a všechno vzbuzuje dojem, že Írán doposud hrál jen o čas a jeho cílem je opravdu jaderná zbraň".

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme