Čína potvrdila, že z jaderné elektrárny na jihu země unikla radiace

Čínská vláda přiznala, že z jaderné elektrárny Ta-ja uniklo malé množství radiace. Elektrárna zásobuje padesát kilometrů vzdálený Hong Kong. K nehodě došlo už 23. května. Peking ale nehodu tajil. Na incident proto musela upozornit rozhlasová stanice Radio Free Asia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Radio Free Asia informovalo, že z jaderné elektrárny Taja uniklo do vzduchu velké množství radioaktivních jodidů. Čínská vláda, která se k incidentu vyjádřila až po více než třech týdnech, tvrdí, že šlo jen o malé množství radiace.

Nehoda se stala v chladící části elektrárny. Nehodu poprvé komentoval v rádiu Free Asia nejmenovaný hongkongský expert. Prozradil, že vedení elektrárny únik dlouho tajilo.

Elektrárna Ta-ja leží v provincii Kuang-tung, pouhých osmačtyřicet kilometrů od Hongkongu, a proto mnoho obyvatel nesouhlasilo s její stavbou. Provoz byl přesto zahájen v roce 1994 a Hongkongu poskytuje sedmdesát procent své produkce.

Kateřina Procházková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme