Čína rok po masakru v Sin-ťiangu pozatýkala desítku údajných teroristů

Čína provedla úspěšný zátah na muslimské teroristy. Podle Pekingu mají zatčení Ujgurové na svědomí desítky lidských životů a plánovali další útoky právě v autonomní oblasti Sin-ťiang. Oznámení o jejich zadržení přichází krátce před prvním výročím střetů mezi Ujgury a Číňany, při kterých zemřelo na 200 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína oznámila zatčení muslimských teroristů

Čína oznámila zatčení muslimských teroristů | Zdroj: ČTK

Podle ministerstva veřejné bezpečnosti bylo zadrženo více než deset mužů. Jde prý o nebezpečné teroristy, kteří v uplynulých letech útočili v několika městech v Sin-ťiangu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zatýkání teroristů v Sin-ťiangu informoval ve Světě o druhé zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Na svědomí mají mít řadu útoků na policisty a pohraničníky, plánovali také atentáty v průběhu olympijských her před dvěma lety.

Mezi zatčenými jsou i členové Islámského hnutí Východního Turkestánu, které v Sin-ťiangu usiluje o vznik nezávislého státu. Právě tuto organizaci Peking označuje za hlavního nepřítele, údajně napojeného i na Al-Káidu.

Na seznam teroristických organizací ji v roce 2001 na nátlak Číny umístily i Spojené státy. Někteří z jejích členů byli zatčeni v Afghánistánu a umístěni ve věznici Guantánamo, nakonec se ale dočkali propuštění a získali azyl ve Švýcarsku, v Albánii, na Bermudech a Palau.

Mezi zatčenými jsou prý Ujgurové hledající azyl v cizině

Zatčení členové údajné teroristické buňky měly podle některých informací být také Ujgurové, kteří hledali azyl v zahraničí. Ministerstvo vnitra potvrdilo, že zadržení muži pocházejí ze dvou skupin, které ilegálně utekly do zahraničí, o konkrétní zemi se ale nezmiňuje.

V úvahu tak připadá Kambodža, která v prosinci na žádost Pekingu vypověděla dvacítku Ujgurů a čelila za to také mezinárodní kritice. Čína je ovšem největším investorem v tomto království, přímé investice už dosáhly čtyř miliard dolarů, takže Phnom Penh ani neměl jinou možnost.

Čína viní Ujgury z násilí rozpoutaného před rokem

Čína islámské separatisty také obviňuje z vyvolání loňských etnických násilností, které vypukly 5. července. Podle představitelů ujgurské opozice zatím jde jen o jednostranné tvrzení bez předložení důkazů či nezávislého vyšetřování.

Jak také dnes uvedl mluvčí Světového kongresu Ujgurů, podezřelé je přinejmenším načasování celé policejní akce, tedy téměř vpředvečer prvního výročí střetů mezi Ujgury a Chany, při kterých vloni v Uryji zahynulo podle oficiálních údajů na 200 lidí a dalších více než 1700 utrpělo zranění.

Podle představitelů opozice tak za tímto zveřejněním stojí politický motiv, aby čínské úřady mohly ospravedlnit další zvýšení útlaku Ujgurů.

V Sin-ťiangu se zpřísňují bezpečnostní opatření

V samotném Sin-ťiangu 20. června začala mimořádná bezpečnostní operace zaměřená na obyvatele, kteří nemají v Urumči trvalý pobyt. Jde o dělníky migranty, nezaměstnané, vězně, ale také studenty a cizince.

Od zítřka pak bude posílena i přítomnost policejních jednotek v ulicích metropole Sin-ťiangu, přísněji jsou hlídány i nákupní centra, tržiště, hotely, banky, vodárny a elektrárny.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme