K9 se shodla na podpoře podnikání a rozvoji infrastruktury

Lídři koalice včera po hodině a půl ukončili další jednání. V krátkém čase dokončili jen kapitolu týkající se podpory podnikání a rozvoje infrastruktur. Koalice chce zavést proplácení DPH u nezaplacených faktur, podpořit podnikání nezaměstnaných, změny se dočká i vyplácení odstupného ve prospěch zaměstnavatele. ODS, TOP 09 a Věci veřejné chtějí také změnit bodový systém. Veškeré novinky mají společnou snahu usnadnit vznik pracovních míst, usnadnit podnikání a také odstranit korupci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lídři koalice Vít Bárta, Radek John a Kristýna Kočí z Věcí veřejných (VV), Karel Schwarzenberg z TOP 09, Alexandr Vondra a Petr Nečas

lídři koalice Vít Bárta, Radek John a Kristýna Kočí z Věcí veřejných (VV), Karel Schwarzenberg z TOP 09, Alexandr Vondra a Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Koalice se shodla například na proplácení DPH u nezaplacených faktur nebo na rychlejším zavedení jednotného inkasního místa pro výběr daní a pojištění.

Vyjednávači počítají i s podporou podnikání u nezaměstnaných, uvolněním smluv u zaměstnávání na dobu určitou nebo změnou u vyplácení odstupného ve prospěch zaměstnavatelů.

Po roce práce u jedné firmy by mělo být ve výši jednoho měsíčního platu, po dvou letech dvou platů, po třech a více letech tří měsíčních výdělků.

Změny ve vyplácení odstupného prosadily jako jednu ze svých priorit Věci veřejné. „To je abychom podpořili zaměstnanost a aby se podnikatelé nebáli zaměstnávat obyvatele země,“ řekla poslankyně VV Kristýna Kočí.

Změny čekají i bodový systém

Pro řidiče bude jistě zajímavý záměr trojkoalice odstranit tvrdost bodového systému u méně závažných přestupků a naopak přitvrdit tam, kde se objeví agresivita.

Budoucí vládní trojkoalice chystá změny v bodovém systému. Za některé přestupky chce body ubrat, za agresivitu za volantem naopak přidat.

„Každý hříšník, který se proviní proti pravidlům silničního provozu takovým způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky, má být daleko tvrději postižen,“ vysvětlil vyjednavač za ODS Petr Tluchoř.

Budoucí vládní trojkoalice chce taky snížit počty operačních programů na čerpání peněz z Bruselu. Podle místopředsedy Top09 poslance Petra Gazdíka to uleví hlavně obcím a krajům.

„Tato koalice se dohodla, že pro příští plánovací období EU bude výrazným způsobem upřednostňovat zjednodušení operačních programů, aby každý operační program neměl jiné podmínky a jinou administrativu, což vykazuje obrovskou administrativní zátěž a což také znamená, že mnoho z peněz z Evropských fondů takzvaně projídáme na administrativu,“ upřesnil záměr Gazdík.

Věra Pfeifferová, Jan Richter, Aneta Vojtěchová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme