České dráhy čeká další hloubkový audit

Železnici čeká hloubková kontrola z ministerstva dopravy. Úřad chce na popud vlády provést personální audity a prověrky hospodaření v Českých drahách, jejich dceřiných společnostech a Správě železniční dopravní cesty. Cílem je zefektivnit provoz na železnici a odstranit nevyvážené odměňování pracovníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádraží Praha - Vršovice

Nádraží Praha - Vršovice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Hloubkový audit dělá prakticky každá nová vláda, ovšem s výsledky, které jsou většinou nejasné. Podle bývalého ředitele ČD Emanuela Šípa má taková kontrola smysl a může objevit řadu věcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s bývalým ředitelem Českých drah Emanuelem Šípem ve Stalo se dnes Radiožurnálu

“Ovšem dlouhodobě jde spíš o to, jak vyprostit České dráhy z pasti dodavatelských a politických vazeb, které nakonec stály za řadou neefektivností,“ uvedl Šíp ve Stalo se dnes Radiožurnálu.

Stát by se měl podle něj vzdát monopolu na železniční dopravu a najít pro ni včas strategického investora. Jak podotkl, železniční trh byl vloni uměle zablokován takzvaným memorandem státu s kraji:

“Kraje masově podepsaly smlouvy s Českými drahami, a to desetileté s opcí na 15 let. Nejde o to, že by se České dráhy měly nějak omezovat, ale spíš o to, že monopol Českých drah v osobní dopravě taky znamená stoprocentní odpovědnost státu za investice do drážních vozidel. Jak vidíte podle současné situace, stát si takový mandatorní výdaj pravděpodobně nebude moci dovolit.“

Podle Šípa by stát měl také připravit privatizaci ČD Cargo, aby se nákladní doprava poté, co začne světová ekonomika růst, dostala do rukou kvalitního investora.

„To nemusí znamenat stoprocentní vlastnictví, může tam být nějaký podíl státu, ale rozhodující je to, aby nákladní doprava Českých drah dokázala hrát svou roli nejen v Česku, ale i za hranicemi,“ zdůraznil Šíp.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme