Lidé v Moravském Krumlově protestovali proti stěhování Slovanské epopeje

Moravský Krumlov stále bojuje proti odvezení Muchovy Slovanské epopeje do Prahy. Asi tisícovka lidí se dnes sešla na protestní akci a podepisují petici za ponechání díla v místním zámku. Slavné dílo Alfonse Muchy se má z tamního zámku začít stěhovat v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Protestní akci zorganizovali studenti, kteří doufají, že se jim rozhodnutí pražského zastupitelstva ještě podaří zvrátit. „Se studenty jsme se rozhodli zorganizovat tento protest proti odvezení Slovanské epopeje, protože nesouhlasíme s rozhodnutím Prahy, které je podle nás nemorální a nespravedlivé,“ uvedl svolavatel demonstrace Vojtěch Jelínek.

Podle něj má Moravský Krumlov na epopej právo - město se totiž po druhé světové válce zasloužilo o její záchranu. "Moravský Krumlov si dělá nárok na epopej z toho důvodu, že jsme ji zachránili. Kdyby tady Slovanská epopej nebyla tolik let, kolik tady byla, tak už žádnou epopej celý náš národ vůbec nemá,“ řekl Jelínek.

Někteří lidé doufají, že je možné stěhování ještě zvrátit. Jiní se s epopejí spíš loučí: „Já jsem z Brna a přišel jsem vyjádřit svůj vztah k Slovanské epopeji a mrzí mě, že Praha ji chce jen z komerčních důvodů přesunout; To máte, jakoby jste si adoptovala dítě, 47 let je vychovávala, a pak někdo přijde a chce si je vzít zpátky; Neradi se s tím budeme loučit, ale co můžeme dělat – asi nic proti Praze nezmůžeme, jsme na to malí,“ řekli lidé Českému rozhlasu.

Všech 20 pláten Alfonse Muchy chtějí restaurátoři dostat do Prahy do konce srpna, aby si plátna zvykla na nové klimatické podmínky ve Veletržním paláci a až na podzim by měla být zpřístupněna veřejnosti.

Zuzana Kopuletá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme