Pákistán hlásí 1500 obětí záplav, šíří se cholera

Monzunové záplavy v severozápadním Pákistánu, nejhorší v dějinách země, ještě zdaleka nepominuly, na některých místech však voda opadává. Objevují se předběžné odhady obětí a škod, čísla však nejsou zdaleka konečná. Odříznuto od světa je například 30 tisíc lidí v údolí Svát včetně asi 1500 turistů. Pákistánci obviňují vládu z liknavé pomoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zabránit humanitární krizi v Pákistánu má i 30 tisíc nasazených vojáků.jpg

Zabránit humanitární krizi v Pákistánu má i 30 tisíc nasazených vojáků.jpg | Zdroj: ČTK

Poslední informace o počtu obětí uvádějí 1500 lidí. Dva a půl milionu dalších pohroma nějakým způsobem zasáhla. Voda spláchla celé vesnice a zničila infrastrukturu – mosty, silnice. Záchranáři se proto nemohou dostat k velkému počtu potřebných lidí, kterých je podle některých odhadů až 1,5 milionu. Nejhůře postiženou provincii Chajbar Pachtunchvá mají tento týden zasáhnout další monzunové deště.

Hlášeny jsou epidemie, které záplavy přinášejí. Zažívacími chorobami nebo dokonce cholerou je zasaženo asi sto tisíc lidí, převážně dětí. Studny jsou znečištěné a pitná voda se stala vzácnou. Do postižených oblastí míří desítky lékařských týmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka ČR Helena Berková a Jakub Macek z FSS Masarykovy univerzity o záplavách v Pákistánu

Islámábádská vláda požádala o mezinárodní pomoc. Zatím ji přislíbily OSN, Čína a USA. Americké vrtulníky již lidem shazují balíčky s potravinami. Evropská unie vyčlenila na pomoc Pákistánu 30 milionů eur.

Také společnost Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc Pákistáncům. Vybrané peníze použije na nákup základních potravin, pitné vody, stanů a přikrývek. Organizace už uvolnila na okamžitou pomoc půl milionu korun ze svého humanitárního fondu a do oblasti vysílá dva koordinátory.

V Péšáváru protestovalo proti pomalé vládní pomoci několik set lidí. Postižení si stěžují na přeplněné objekty náhradního ubytování, na málo jídla a pití, které navíc není z vládních zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Marek s aktuálními informacemi o záplavách v Pákistánu

Pružněji než vláda reaguje pákistánská armáda. V postiženém údolí Svát zachránila až 28 tisíc lidí. Voda ve městě Novšera zatopila základny, které armáda používala v bojích proti Tálibánu.

Záplavy sužují i čtyři provincie v Afghánistánu, i ty čekají další monzunové deště.

Pákistán je pro české noviny vzdálený

Pohledem do českých deníků zjistíme, že zprávám o záplavách dávají různou důležitost. Některé je uvádějí na titulní straně, jiné jako okrajovou záležitost.

Jakub Macek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity vysvětluje, jak velká musí být krize, aby se dostala do popředí ve všech médiích. „To, co spojuje hlavní zprávy, je určitý soubor hodnot, které musí být naplněny. Jsou to například elitnost národa, jehož se událost týká, konfliktnost zprávy, prezentace elitních osob v konfliktu, geografická blízkost události, překvapivost události kombinovaná s její předpokládatelností.“

Pákistán je podle Macka natolik kulturně odlišný, vzdálený a mediálně vyčerpaný vzhledem k dlouhodobému válečnému konfliktu a neustále hlášeným mrtvým, že 1100 obětí záplav je na hlavní zprávu „málo“.

Jaromír Marek, Helena Berková, Lucie Maňourová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme