Británie se s Pákistánem shodla na společných zájmech

Ve venkovském sídle britských premiérů Chequers se dnes odehrála ostře sledovaná schůzka. Premiér David Cameron tam jednal s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím. Mnozí to označovali za příležitost urovnat britsko-pákistánské vztahy, protože britský premiér minulý týden pobouřil Islámábád výrokem že „některé pákistánské skupiny by neměly šířit terorismus ani do Indie, ani do Afghánistánu, ani nikam jinam“. Cameron to navíc řekl během návštěvy Indie, tradičního rivala Pákistánu, a v Islámábádu z toho byl opravdu slušný rozruch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron a Ásif Alí Zardárí.jpg

David Cameron a Ásif Alí Zardárí.jpg | Zdroj: ČTK

Z prohlášení obou politiků po dnešní schůzce má ale člověk dojem, že už je všechno v pořádku a že se vlastně celkem nic nestalo. David Cameron.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýsnký spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka o schůzce britského premiéra s pákistánským prezidentem na Rádiu Česko.mp3

„Byla to báječná schůzka, mluvili jsme o nezničitelných vztazích Británie a Pákistánu, založených na společných zájmech,“ řekl britský premiér.

„Bouřky přijdou a přeženou se, ale Pákistán a Británie budou stále bok po boku důstojně čelit všem problémům,“ řekl Zardárí tak trochu ve stylu, co se škádlívá, to se rádo mívá.

Trhliny na fasádě

Nicméně pozorovatelé, kteří byli londýnského spolupracovníka Českého rozhlasu Ivana Kytky přímo na jednání a kteří sledovali vývoj v britsko-pákistánských vztazích v posledních dvou týdnech, našli „trhliny na fasádě“.

„Například pákistánský prezident byl včera večer pozván na soukromou večeři se svými dětmi a bylo mu nabídnuto, aby v Chequers i přespal, aby nemusel cestovat a ráno mohla jednání začít dříve či zbavena stresu z cesty. Pákistánský prezident to odmítl a odjel po večeři do své londýnské rezidence,“ řekl Ivan Kytka.

Také je podle jeho slov obvyklé, že po tak ostře sledovaných schůzkách jako byla ta dnešní se sejdou oba představitelé na společné tiskové konferenci. To se nestalo, podle diplomatických zdrojů zčásti proto, že Britové měli obavy, že pákistánský prezident by mohl znovu veřejně vytknout kritická slova Davidu Cameronovi.

Agenda schůzky byla poměrně rozsáhlá, hovořilo se o aktuálních nešťastných událostech v Pákistánu, odstraňování následků povodní, velká část jednání byla věnována také bezpečnostní situaci v Afghánistánu, co mohou Pákistánci udělat pro zmenšení hrozby Talibanu vůči britským vojákům.

„Jednání se také velice soustředilo na zintenzivnění vztahů mezi Brity a Pákistánci. Na oficiální úrovni bylo například dohodnuto, že nejméně jednou ročně se sejdou představitelé obou zemí, tedy prezident a premiér společně s ministry financí a vnitra a byly dohodnuty také poměrně intenzivní kontakty na úrovni bezpečnostních a zpravodajských služeb,“ uvedl Ivan Kytka.

Premiérovy nešťastné výroky

Premiér Cameron má poslední dobou pech, stále mu někdo předhazuje, že se chová jako slon v porcelánu britské zahraniční politiky – k radosti opozice.

Labouristé si včera, jak se říká, zgustli na jeho nešťastném výroku, že Írán už má jadernou zbraň, ale podle Downing Street to tak premiér vůbec nemyslel. Nešťastných výroků bylo ale víc – o Pákistánu, o Palestincích v Gaze.

„Můžeme to přičíst určité nezkušenosti vystupovat na poli zahraniční politiky, ale možná se občas zapomíná na to, že David Cameron je původním zaměstnáním PR manažer a je zvyklý na květnatou, zajímavou rétoriku, která má upoutat publikum,“ dodal Ivan Kytka.

Martin Křížek, Ivan Kytka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme