Rusko odmítá, že by v Jižní Osetii rozmístilo své rakety

Rusko odmítá tvrzení Gruzie, že v odtrženecké enklávě Jižní Osetii rozmístilo rakety S 300. S obviněním přišlo gruzínské ministerstvo zahraničí. Přesně před dvěma roky uznala Moskva po krátké válce s Tbilisi nezávislost Jižní Osetie i Abcházie, druhého separatistického regionu. Gruzie ale nadále obě enklávy považuje za součást svého území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní Osetie, vzpomínková akce

Jižní Osetie, vzpomínková akce | Zdroj: ČTK

Tbilisi tvrdí, že Rusko rozmístilo rakety dlouhého doletu v sousední Arménii, a jak uvedl gruzínský ministr zahraničí Grigol Vašadze, stejný postup měla Moskva zvolit i v Jižní Osetii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích gruzie s Ruskem dva roky po vzájemném konfliktu mluvila na radiožurnálu moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Rusko obvinění odmítlo, Gruzie ale poukazuje na skutečnost, že už dříve tento měsíc, v době dvouletého výročí od vojenského střetu s Tbilisi, Moskva potvrdila, že umístila mobilní raketový systém v Abcházii a další zbraně vzdušné obrany i v Jižní Osetii.

Rusko tvrdí, že zbraně mají oba separatistické regiony chránit, stejně jako ruské vojenské základny, které Moskva na jejich území provozuje. Analytici mají za to, že se Rusko snaží dostat pod kontrolu letecký prostor jižního Kavkazu, sousedící s Íránem a Tureckem.

Diplomatické vztahy mezi Gruzií a Ruskem jsou od konfliktu před dvěma lety stále přerušené, obě strany spolu komunikují pouze přes prostředníka, kterým je Švýcarsko.

Lenka Kabrhelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme