Ruský generál jedná v Praze o vzájemných vztazích

Složité a leckdy napjaté vztahy NATO s Ruskem, ale třeba i otázky spolupráce Česka a Ruska v oblasti oprav a modernizace vrtulníků dnes projednával náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov s náměstkem ministra obrany pro zahraničí Janem Fulíkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

Během své dnešní pracovní návštěvy Česka se má ruský generál Makarov ještě setkat s ministrem obrany Alexandrem Vondrou a náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Picekem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Jakub Kulhánek z Asociace pro mezinárodní otázky ve Světě o jedné.

Podle všeho to vypadá, že po období krize, zejména po Rusko Gruzínské válce, se vztahy NATO a Ruska se začínají zlepšovat. „Pokud se podíváme dovnitř členských států, tak tam jsou dva klíčové momenty,“ řekl analytik Jakub Kulhánek z Asociace pro mezinárodní otázky.

Prvním z nich bylo zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem. „Ten prosazuje mnohem kooperativnější vztahy s Ruskem, a zároveň nový generální tajemník Rasmussen je též spolupráci s Ruskem nakloněn,“ podotkl Kulhánek.

Rusko se podle něj válkou v Gruzii paradoxně dostalo do mezinárodní izolace, což moskevský režim znervóznilo. „Proto se samozřejmě rozhodli, že se budou snažit o větší spolupráci s NATO, protože se to ukázalo jako mnohem schůdnější a přitažlivější,“ řekl Kulhánek.

Média v poslední době věnovala značnou pozornost případu údajného ruského špiona Roberta Rachardža. Zahraniční špionážní aféry Ruska přitom vyvolávaly v minulých letech značné kontroverze a ochlazení vztahů s Ruskem. „Nemyslím si, že by to na nynější vztahy mělo vliv. Všichni aktéři se budou snažit zahnat aféru do autu,“ uzavřel analytik.

Václav Sochor, Alice Kottová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme