Lubomír, 48 let. Slovensko zná jméno střelce

Veřejnost zná jméno pachatele nejhoršího masakru civilistů v moderních slovenských dějinách. Policie vraha identifikovala jako 48letého Lubomíra Harmana. Slovensko kvůli tragédii vyhlásilo na čtvrtek státní smutek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelec na záběru jednoho ze svědků

Střelec na záběru jednoho ze svědků | Zdroj: ČTK

Harman byl podle sousedů i bývalých zaměstnavatelů introvert a podivín, se kterým ale nebyly problémy. Oproti původním předpokladům nebyl nikdy policistou ani vojákem, měl za sebou jenom základní vojenskou službu.

Policie prověřuje možnost, že si civilní verzi samopalu, kterou legálně vlastnil, nedovoleně předělal na verzi vojenskou. Ta umožňuje střílet nejenom jednotlivé rány, ale i celé dávky. Každopádně vrah střílet uměl, sportovní střelba totiž byla jeho koníček.

Ministr vnitra Daniel Lipšic Lipšic dnes uvedl, že policisté si při zásahu proti střelci vedli dobře. Přesto připouští, že tento případ změní práci celé slovenské policie. “Zásah podle našeho závěru byl dobrý. Ale to neznamená, že se nedá vždy něco zlepšit. Vždy se dá něco zlepšit,” řekl ministr.

Do budoucna chce například zpřísnit podmínky pro držení automatických zbraní, protože i tento případ dokázal, jak jsou nebezpečné. Naopak policie by podle ministra automatických zbraní měla dostat víc, aby mohla lépe zasahovat.

Střelce zasáhla policejní kulka

Útočník včera v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves zastřelil sedm lidí, z toho šest členů jedné romské rodiny, a patnáct dalších včetně jednoho českého občana zranil. Nakonec spáchal sebevraždu.

Podle výsledků pitvy však zasáhl Harmana smrtelně jeden policista a sám vrah se pak zastřelil spíš z milosti.

Policejní prezident Jaroslav Spišiak upřesnil, že pachatele nejprve zasáhl policejní střelec ze samopalu do hrudníku. Těžce zraněný pachatel se pak prý sesul pod balkon jednoho domu a střelil se do hlavy.

Slovensko se ve čtvrtek ponoří do smutku

Kvůli tragédii se mimořádně sešla slovenská vláda. Premiérka Iveta Radičová po zasedání ujistila, že kabinet chce pozůstalé po obětech i zraněné odškodnit. Zároveň vyhlásila na čtvrtek státní smutek.

”Takovou událost Slovenská republika ještě nezažila. Druhého září od osmé hodiny ráno do osmnácté hodiny večer je vyhlášený státní smutek,” uvedla Radičová.

Slovenské vlajky budou během smutku stažené na půl žerdi a budou zakázané hazardní hry. Už zítra se bude v bratislavské katedrále sloužit zádušní mše za oběti tragédie.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme