Reflexní prvky nejsou téměř vidět

7. září 2010

Někteří je záměrně vyhledávají, jiní se s nimi teprve seznamují a další vůbec netuší, o co jde. Řeč je o reflexních materiálech, které dokážou chodce v silničním provozu několikanásobně zviditelnit.

A lidé si to uvědomují. Vždyť není problém vidět na silnici motorkáře, který už do dálky září zelenou nebo oranžovou barvou. Ale nebojte se, tyhle křiklavé barvy normálně nosit nemusíte, protože tohle zrovna reflexní materiál není, přestože motorkáře výrazně zviditelní.

Existují totiž dva druhy materiálů, které zviditelňují chodce či cyklisty. Vedle reflexních jsou to i takzvané fluorescenční barvy, což jsou právě ty křiklavě žluté, oranžové či zelené vesty, které jsou dobře vidět za denního světla, v noci jsou však prakticky neviditelné. Ale právě tady se osvědčují reflexní materiály, které fungují díky odrazu světla.

„Reflexní materiál je takový materiál, který dokáže vrátit alespoň část světla zpátky ke zdroji. Množství světla, které dokáže vrátit zpátky, odpovídá tomu, jak je takový materiál vyroben a jak je kvalitní. Naše oko to potom vnímá jako světlo,“ říká Ladislav Cvrkal z firmy 3M.

A co víc, reflexní materiál se odráží na hodně velkou vzdálenost. Jen pro srovnání, pokud budete mít na sobě modrou bundu, uvidí vás řidič na vzdálenost osmnácti metrů, v nejjasnější bílé to sice bude trojnásobek, padesát pět metrů, jenže pokud budete mít na sobě nějaký reflexní prvek, pak budete vidět na dvě stě metrů.

„Stačí malý, zhruba pěticentimetrový proužek, který vás výrazným způsobem zviditelní. Reflexní materiál je naprostým fenoménem a v tuto chvíli je zatím nepřekonatelný. Proto je pro bezpečnost ideální. Řidič má šanci rozpoznat vás na silnici zhruba na dvě stě metrů a přizpůsobit tak svou jízdu konkrétním podmínkám,“ zdůrazňuje Zuzana Ambrožová z Besipu ministerstva dopravy jedinečnost reflexních materiálů.

Jenže kde je sehnat? Není to totiž tak jednoduché. Jednak jsou i drobné čtverečky docela drahé, hlavně však je docela složité je někde koupit.

„Dělali jsme si průzkum a situace není uspokojivá. Není příliš možností, kde na trhu tyto reflexní prvky sehnat. Buď máte možnost si je přes internetové stránky objednat přímo u výrobce, anebo je můžete získat na preventivních akcích oddělení BESIP, které se pohybuje v rámci celé České republiky po celý rok.“

A tak je asi daleko jednodušší kupovat oblečení a tašky, které mají zmíněné reflexní prvky, většinou nenápadné šedé, respektive stříbrné barvy. Při nákupu aktovky pro školáky by měly být naprostou samozřejmostí a mnohdy je lepší se na ně zeptat prodávajícího, protože občas mohou být tak důmyslně uschovány za nejrůznější ozdoby, že je laik na první pohled ani nepozná. A to je právě výhoda reflexních materiálů. Máte je na sobě, třeba na bundě, a vůbec o tom nevíte. Na první pohled totiž reflexní prvky velmi často vypadají pouze jako ozdobná pásovka.

„V dnešní době reflexní materiál na oděvu není na překážku. Jde totiž o normální tkaninu, jen jsou v ní aplikované skleněné kuličky, které způsobují retroreflexivitu toho materiálu,“ vysvětluje Aleš Rozenský z 3M.

A právě toho využívají také výrobci automobilů. Vždyť si vzpomeňte, kolikrát jste v noci dojeli osobní vozidlo, kterému díky vašim světlometům svítil i nárazník. Anebo u nákladních aut osvětluje tenký proužek celý návěs a vy tak díky tomu už dlouho dopředu víte, že se před vámi ve tmě skrývá kamion. To všechno jen díky reflexním prvkům, které jsou na denním světle prakticky neviditelné.

autor: evk
Spustit audio