Nechtějte být vidět až na poslední chvíli

6. listopad 2009

Stále více aut a lidí plní ulice našich měst. Pro chodce je pak daleko složitější se v hustém městském provozu bezpečně pohybovat. Přitom by mohlo stačit tak málo - vyzdobit svůj oděv nějakým reflexním prvkem.

Jako bychom to slyšeli: Přece si na sebe nebudu brát nějakou křiklavě oranžovou nebo zelenou. To ani nemusíte. Reflexní barvy jsou totiž něco jiného.

"Pravdou je, že to veřejnost často zaměňuje. Reflexní barva není křiklavě žlutá nebo oranžová. Reflexní je materiál, který dokáže vrátit alespoň část světla zpět ke zdroji - to je reflexe. Podle kvality materiálu se samozřejmě liší množství světla, které dokáže odrazit," přibližuje podstatu reflexního materiálu Ladislav Cvrkal z firmy 3M.

Zmíněné křiklavé barvy hrají podstatnou roli především ve dne.

"To jsou takzvané fluorescenční barvy, které fungují za denního světla. Za snížené viditelnosti se ovšem jejich svítivost utlumí a to je právě ideální doba pro reflexní prvky, kterými by měly být tyto vesty nebo jiná část oděvu doplněny," dodává Zuzana Ambrožová z BESIP Ministerstva dopravy

Stačí skutečně jen proužek nebo čtvereček, díky kterému má řidič šanci zahlédnout chodce až čtyřikrát dříve.

"Pokud má chodec na oblečení reflexní prvky, řidič má šanci ho zahlédnout až na vzdálenost 200 metrů. To je dostatečná vzdálenost, aby se řidič připravil na bezpečné míjení chodce. Jestliže má chodec světlé oblečení, bílé nebo žluté triko, řidič jej má šanci vidět pouze do 50metrové vzdálenosti," popisuje Zuzana Ambrožová.

Když máme na sobě modrý kabát, vzdálenost se zkracuje na pouhých 18 metrů a s ní i čas, který má řidič na správnou reakci při míjení. Ovšem to už naštěstí nemusí být problém - stačí si při nákupu oblečení dobře vybírat. Vždyť mnozí výrobci používají například reflexní nitě, které na první pohled nejsou vůbec vidět, ale v noci nám mohou zachránit život. Zájem o tyto prvky pochopitelně stoupá.

"Ano, lidé si začínají uvědomovat nebezpečí ze stále houstnoucího silničního provozu, a rodiče dětí proto začínají dbát na to, aby na oblečení jejich potomků byly alespoň nějaké reflexní prvky," ujišťuje Ladislav Cvrkal.

Ovšem asi se nedočkáme chvíle, kdy by reflexní prvky na oděvu byly pro chodce povinné jako třeba ve Finsku.

"To je problém trestně právní zodpovědnosti. Jakým způsobem chcete stíhat děti nebo jak přinutit starší občany k nošení reflexních prvků? Je třeba o tom neustále mluvit. Určitě by to měli nosit děti a minimálně rodiče, aby šli dětem příkladem," doporučuje Zuzana Ambrožová.

Nejde totiž o tu povinnost, ale o bezpečnost.

autor: evk
Spustit audio