Nečas se sešel s generálním tajemníkem NATO. Diskutovali o misi ISAF

Česko považuje svou účast v misi ISAF v Afghánistánu za prioritu svého působení v operacích Severoatlantické aliance. Generálního tajemníka NATO o tom ujistil premiér Petr Nečas, který se s Andersem Foghem Rassmusenem sešel po jednání summitu Evropské unie v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání Petra Nečase s GT NATO Rassmusenem.

Setkání Petra Nečase s GT NATO Rassmusenem. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Česko je podle Petra Nečase připravené nést spoluzodpovědnost za afghánskou misi NATO. Účast v operaci ISAF je pro Česko dlouhodobým závazkem. „Jsme připraveni diskutovat i o těchto věcech. To znamená o určité restrukturalizaci naší účasti v Afghánistánu, směrem například k navýšení výcvikové části,“ řekl Nečas.

Stát by tak mohl početně navýšit českou jednotku výcvikových instruktorů pro výchovu samostatné afghánské armády a policejního sboru. O tom ale ještě musí rozhodnout vláda a změnu v kontingentu v misi ISAF by musel přijmout i parlament.

Premiér Nečas také řekl, že pro lepší plánování takových akcí by chtěl změnit přístup ke schvalování misí, aby se nepotvrzovaly vždy jen na jeden rok, ale hned na dva roky dopředu.

Generálního tajemníka NATO také informoval o nutnosti zmenšit naši jednotku v misi KFOR v Kosovu. Dnes má přes čtyři sta vojáků. Anders Fogh Rassmusen apeloval na uvážlivé snižování stavů v misi KFOR, aby počet vojáků stále stačil na udržení klidu v této oblasti, která se samovolně odtrhla od Srbska.

Pavel Novák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme