ČSSD nesouhlasí s návrhem Nečase zvýšit spodní hranici DPH

Překvapení, které nachystal Petr Nečas ohledně sbližování daňových sazeb, se nelíbí ČSSD. Zamýšlené navýšení spodní hranice DPH z 10 na 17 procent od roku 2012 podpořit nehodlá, protože opatření by podle opozice mohlo prodražit základní potřeby jako například jídlo, vodu, léky nebo i dřevo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS) při vyhlášení krátké přestávky

Premiér Petr Nečas (ODS) při vyhlášení krátké přestávky | Foto: Tomáš Adamec

Původně se mluvilo o pouhém dvouprocentním navýšení, Hospodářské noviny ale přinesly informaci, že premiér uvažuje o větším zdanění. Získané peníze by měly zaplnit mezeru, kterou má v rozpočtu způsobit snížení sociální pojištění pro firmy.

Podle ekonoma Tomáš Kunti z Národohospodářské fakulty VŠE lze pochopit argumenty opozice, že navýšení spodní hranice DPH by nějak zasáhlo ekonomicky nejslabší obyvatele. Návrh premiéra ale podle něj nelze chápat jen jednostranně – že snížení sociálního pojištění je výhodné pro firmy a podnikatelský sektor a navýšení sazby je zase nevýhodné pouze pro nízkopříjmové vrstvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu premiéra zvýšit spodní hranici DPH jsme v Ozvěnách dne hovořili s ekonomem Tomášem Munzim z VŠE a místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

„Viděl bych tam i další efekt, že v době krize je důležité, aby cena práce byla co nejnižší, aby podnikatelé byli více ochotni najímat nové pracovníky. Tedy i to snížení sociálního pojištění může mít tedy pozitivní efekt,“ uvedl.

Co se týče zdržování, zvýšení sazby o šest sedm procent by se podle ekonoma do cen určitě promítlo. Na druhou stranu se to ale podle něj musí poměřovat s tím, jaký pozitivní efekt by mělo snížení sociálního pojištění na podnikatelský sektor.

„Problém u nízkopříjmových skupin je, že mají vyšší sklon ke spotřebě, ale v rámci spotřebního koše závisí na tom, jaká je elasticita poptávky. Mohlo by to mít i takový pozitivní ‘efekt‘ v tom, že by se omezila právě neefektivní spotřeba,“ řekl.

Sobotka: Většina zemí EU má dvě i tři sazby DPH

Dodal, že podle jeho názoru, pokud by mělo docházet k radikální daňové změně, tak by se to mělo spíše využít k tomu, že by se sjednotily obě sazby DPH. S tím ale nesouhlasí místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Především platí, že absolutní většina zemí EU má dvě a některé mají i tři sazby DPH. A rozhodně není žádný trend sbližování sazeb. Většina zemí si silně hájí právo na to, aby některé sociálně citlivé položky mohly být zařazeny ve snížené sazbě DPH,“ zdůraznil.

V souvislosti se snížením sociálního pojištění Sobotka připomněl, že Česko zažilo v minulých letech několik experimentů v této oblasti. „A vždy to vedlo pouze k tomu, že se prohloubil schodek státního rozpočtu nebo se prohloubil deficit na důchodovém účtu,“ dodal.

S názory některých ekonomů, že není zdaleka jisté, že by se zvýšení sazby DPH promítlo do zdražování, protože by rozdíl mohli vyrovnat obchodníci, aby v době slabšího ekonomického růstu udrželi zákazníky a poptávku, Sobotka nesouhlasí.

„Existuje celá řada služeb a komodit, ve kterých se zdražení promítne zcela. Jsou to komodity, které jsou dnes regulovány - mám na mysli jízdné ve veřejné dopravě, ceny dodávek tepla, vodné a stočné,“ vysvětlil.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme