Číňané chtějí českou expozici z EXPA vystavit už za rok

Expozice českého pavilonu na Světové výstavě v Šanghaji zůstane v Číně. Za zhruba 31 milionů korun jí totiž koupila čínská společnost, která jí po skončení EXPA přemístí do provincie Che-pej. Česká národní expozice patří na EXPU k nejnavštěvovanějším, od zahájení výstavy jí shlédlo na 8 milionů lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orloj v Šanghaji

Orloj v Šanghaji | Foto: Jaroslav Skalický

Pod 22 bílými kostkami s artefakty umělců je od rána rušno. Národní expozice trhá rekordy v návštěvnosti, zájem je podobný, jako v případě legendárního EXPA 1958 v Bruselu.

„Hrozně se mi to líbí, jdete skutečně do hloubky, na rozdíl od ostatních pavilonů, které většinou jen proběhnete a máloco vás přinutí zůstat déle. Komunikace, způsob předávání informací, hodně mne to zaujalo," chválí náš pavilon jeden z čínských návštěvníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš o budoucnosti české expozice z výstavy EXPO 2010

Číňané chtějí českou expozici z EXPA vystavit už za rok

A díky uzavřené dohodě o prodeji expozice budou Číňané moci všechny exponáty obdivovat i po skončení EXPA

„Měli bychom pavilon postavit podle toho, jak nyní vypadá v Šanghaji, půjde tedy o co nejvěrnější kopii. Protože to ale bude stálá, trvalá expozice, tak samozřejmě použijeme takové materiály, aby tomu odpovídaly,“ uvedl zástupce nového majitele Tung Čchuan Jü po podpisu smlouvy.

Jednání o replikách

Nová výstavní hala, která bude stát v budované aglomeraci s jedním milionem obyvatel, má tedy vypadat zcela stejně, její fasádu tak opět ozdobí desetitisíce puků, které též do provincie Che-pej poputují. A jak dodává pan Tung Čchuan Jü, otevřít jí chtějí do roka:

„Protože už máme k dispozici dokumentaci, rádi bychom realizaci dokončili příští rok, na státní svátek ČLR. Tedy do začátku října 2011.“

Podpis smlouvy o prodeji české expozice z výstavy EXPO 2010 | Foto: EXPO 2010

Jedním z největších lákadel pavilonu na Světové výstavě v Šanghaji je socha Jana Nepomuckého a desky s reliéfem štěstí z Karlova mostu. A také ty by se měly na farmě v Che-pej objevit, pochopitelně jejich kopie.

„Jednáme s Galerií hlavního města Prahy, abychom pro farmu mohli vyrobit kopii a poskytnout jim je, aby měli úplný exponát,“ říká generální komisař české účasti na EXPO 2010 Pavel Antonín Stehlík.

A jak dodává, zájemci o českou expozici by neměli být ochuzeni ani o doprovodný video program:

„To jsou materiály, které bude Česká republika moci nadále využívat. Farma bude mít k těm exponátům, které bude využívat, mít omezenou teritoriální licenci na území Čínské republiky. My je bude moci dále využívat.

Farma, která je od metropole Pekingu vzdálená dvě hodiny jízdy autem, tak bude i nadále v Číně propagovat Českou republiku, pro kterou tak letošní Světová výstava končí více než úspěšně.

Robert Mikoláš, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme