Než se zavede školné, mohli by studenti platit zápisné

Studenti vysokých škol by měli od nového akademického roku platit takzvané zápisné. Počítá s tím připravovaná technická novela zákona o vysokých školách z dílny ministerstva školství. Za jeden akademický rok by student zaplatil maximálně šest tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Ministr školství Josef Dobeš věří, že zápisným se zlepší ekonomická situace na vysokých školách.

„Zápisné funguje na vyšších odborných školách, kde se tomu studenti nebrání. Není problém dát tři tisíce za semestr,“ uvedl Josef Dobeš.

Dodal, že nápad na zápisné vzešel z Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu, aby studenti platili takzvané zápisné, na Radiožurnálu.mp3

„My jsme ho jen uchopili a říkáme si, že jako překlenovací období by to bylo velmi dobré. Přínos by byl nezanedbatelný. Vysokým školám by to mohlo pomoct,“ řekl ministr.

První náměstek ministra školství Kryštof Hajn dodal, že by bylo na každé škole, jakou výši zápisného by studentům určila. Rozmezí je od nuly do tří tisíc korun za semestr.

Školné, jehož výše by neměla ročně přesáhnout 20 tisíc korun, by se podle návrhu ministerstva školství mělo začít na vysokých školách platit od akademického roku 2013/2014.

Klára Bílá, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme