České děti narážejí na internetu na rizikové stránky častěji než děti v EU

České děti, které se prohánějí po internetu, narážejí častěji než většina jejich vrstevníků v Evropské unii na stránky se závadným, rizikovým obsahem. Setkaly se s nimi dvě třetiny dětských uživatelů v Česku. Podobně vycházejí ze studie Evropské studie pouze Estonsko, Litva a Švédsko. Větší ochranu v tomto směru chce zajistit Národní centrum bezpečnějšího internetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti u počítače (ilustr. foto)

Děti u počítače (ilustr. foto) | Foto: Corbis

Jak v Ozvěnách dne uvedl koordinátor projektu Pro bezpečnější internet Pavel Vichtera rizika internetu pro děti se dají rozdělit do dvou skupin – nevhodné kontakty a nevhodný obsah.

„České děti se dvakrát více seznamují s někým novým na internetu než je průměr EU. Jsou ale také velmi digitálně gramotné, jsme na pátém místě v Unii. Znamená také to, že české děti často internet používají a jsou pak vystaveny i většímu riziku, ale to neznamená, že se ním také potkají,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne byl koordinátor projektu Pro bezpečnější internet Pavel Richtera

Připomněl, že Národní centrum bezpečnějšího internetu společně s ostatními národními centry v EU začaly spolupracovat se sociální sítí Facebook. „Pokud se někdo setká na Facebooku s nějakým závadným obsahem či nevhodnou aktivitou, tak nám to může nahlásit a my jsme schopni ve spolupráci s týmem Facebooku komunikovat přednostně. A to je velmi podstatné, že Facebook může být pro uživatele v ČR bezpečnější,“ řekl.

„Naším cílem také je, aby na Facebooku nebyly stránky dětí mladší 13 let. Aby děti, rodiče i celá společnost pochopila, že provoz internetu má nějaká pravidla, která všichni budeme rozumně dodržovat,“ dodal s tím, že spolupráce už má i jisté výsledky, že se podařilo zachytit dva případy, kdy na sociální síti byli svými žáky šikanováni dva učitelé.

Evropská soutěž o dětský web

Vichtera připomněl, že se také rozjíždí pilotní projekt evropské soutěže o webové stránky s nejlepším obsahem pro děti od šesti do dvanácti let.

„Jde o takový pokus o WebTop100 v dětské branži. Na Evropské komisi je tým lidí, který stanovuje pravidla toho, jak má vypadat bezpečný dětský web,“ dodal Pavel Vichtera, koordinátor projektu Pro bezpečnější internet.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme