V čele Brazílie bude Dilma Rousseffová

Dilma Rousseffová zvítězila v prezidentských volbách v Brazílii. Její vítězství potvrdil brazilský volební soud. Pro kandidátku vládní levicové Strany pracujících hlasovalo 56 procent voličů, její protikandidát José Serra dostal 44 procent hlasů. Rousseffová se tak stává první ženou v prezidentském úřadu v této latinskoamerické zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentkou Brazílie bude Dilma Rousseffová

Prezidentkou Brazílie bude Dilma Rousseffová | Zdroj: ČTK

Ve svém prvním prohlášení řekla, že jejím hlavním úkolem je odstranit chudobu Brazilců. Zdůraznila, že se nelze spoléhat na to, že růst ekonomiky v příštích několika letech potáhnou bohaté země. Brazílie se podle ní opře o vlastní trh a o vlastní rozhodnutí, ale zůstane otevřená světu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilské volby sleduje v Rio de Janeiru zpravodaj David Koubek

Dvaašedesátiletá Rousseffová jasně vyhrála už první kolo voleb před čtyřmi týdny. Někdejší ministryně a šéfka prezidentského úřadu je považovaná za schopnou manažerku. Bude muset přikročit k daňové reformě a posílit investice do infrastruktury.

Za své přesvědčivé vítězství vděčí Rousseffová hlavně tomu, že slíbila navázat na politiku dosavadního, nesmírně oblíbeného prezidenta Luly. V hlavním městě Brasílii slavili vítězství své kandidátky tři tisíce příznivců, nad hlavami přitom mávali rudými vlajkami s bílou hvězdou.

Brazílie je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa. V současné době jí patří osmé místo, ale v žebříčku by měla brzy stoupnout. Nový prezident nejspíš může počítat také s budoucími příjmy z ropy v pobřežních vodách. Další objevené ložisko může obsahovat až 15 miliard barelů této suroviny.

Igor Maňour, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme