Turecko odblokovalo youtube. Cenzura internetu ale pokračuje

Po dvou a půl letech mohou Turci opět volně používat internetové stránky youtube. Server, který slouží ke sdílení video souborů, byl v Turecku zablokován proto, že obsahoval videa s protitureckým obsahem. Taková videa teď byla odstraněna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den suverenity a Den dětí se v Turecku slaví ve stejný den

Den suverenity a Den dětí se v Turecku slaví ve stejný den | Foto: Julie Urbišová

Problém byl v tom, že se na internet dostala videa, která urážela zakladatele turecké republiky Atatürka. Konkrétně mělo jít o video, ve kterém ho autoři označili za homosexuála. V Turecku existuje zákon, který zakazuje urážky Turecka a tureckého národa a toto video takovou urážku znamenalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenzuře internetu v Turecku mluvila na Rádiu Česko tamní spolupracovnice Českého rozhlasu Julie Urbišová

Proto byly stránky youtube.com před dvěma lety oficiálně zablokovány a soud tehdy řekl, že budou nepřístupné tak dlouho, dokud na nich toto video bude. Proto bylo inkriminované video nyní vymazáno.

„Turecká nálada vůči homosexuálům a homosexualitě je dlouhodobě známá. I jiné stránky věnující se homosexualitě jsou v Turecku blokovány,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová.

Nedávno tureckým tiskem proběhla zpráva o tom, že by mohlo v budoucnu dojít i k zablokování sociální sítě Facebook. Lídr turecké opozice si totiž stěžoval na některé stránky. Chtěl, aby soud nařídil odstranění některých skupin na facebooku, kteří jej označili za člena Kurdské strany pracujících.

„Po této konkrétní stížnosti se rozjela celospolečenská debata o tom, zda nebude celý facebook zablokovaný. Vypadá to ale, že k tomu nedojde. Facebook má v Turecku 22 milionů uživatelů, což jej staví na první příčky mezi světovými uživateli, a Turecko si takový krok nemůže dovolit i kvůli hrozícímu velkému odporu veřejnosti,“ pokračuje Urbišová.

Podle ní je v Turecku cenzura internetu velmi rozšířená: „Podle průzkumů nevládních organizací Turecko blokuje okolo čtyř tisíc stránek, některé zdroje dokonce uvádějí až šest tisíc. Oficiálně je to kvůli obsahu, jsou mezi nimi stránky, které ohrožují mravní výchovu dětí, další weby nabízejí například prostituci nebo gamblerství. Mnohé stránky jsou ale také blokovány z politických důvodů. Aktic´visté pozorují, že se to týká stránek provozovaných národnostními menšinami, například Kurdy.“

Jan Piroch, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme