Na kroky organizace ETA má dohlížet skupina vyjednavačů v Baskicku

Známý zprostředkovatel v mezinárodních konfliktech a signatář takzvané Bruselské deklarace Brian Currin by měl během své návštěvy Baskicka vytvořit pětičlennou skupinu vyjednavačů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baskicko, Guernica

Baskicko, Guernica

Mediátoři by měli dohlížet na kroky teroristické organizace ETA. Ta nedávno oznámila, že hodlá ustoupit od ofenzivních ozbrojených akcí.

V komuniké, které vydala ETA před měsícem, se píše, že vedení separatistické organizace je ochotné se sejít k rozhovorům s mezinárodními zprostředkovateli a navrhnout řešení takzvaného baskického konfliktu.

Brian Currin, jihoafrický advokát a mediátor mezinárodních konfliktů, absolvuje v Baskicku více schůzek. Nikoliv ale přímo se členy teroristické organizace. Ti by podle něj nejprve museli vyhlásit trvalé a ověřitelné příměří.

Od Currina se očekává, že bude definovat funkci a cíle mezinárodní kontaktní skupiny, která by se nestranně angažovala v hypotetickém mírovém procesu ve Španělsku.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme