Tisíce dětí přivítaly v nizozemském Haagu svatého Mikuláše

Ačkoli Mikuláš bude nadělovat až večer 5. prosince, svá přání mu mohou děti adresovat už teď. Alespoň ty v Nizozemsku. Právě totiž přijel do tamního přístavu v Haagu. Přivítaly ho tam tisíce dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš přijel do Haagu parníkem

Mikuláš přijel do Haagu parníkem | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle tradice přijíždí svatý Mikuláš do Nizozemska ze Španělska parníkem. Tak to bylo i letos. Na cestě ho doprovází ‚zwarte Pieter‘ tedy ‚černý Petr‘. Mouřenín, který ale nemá nic společného s českým čertem. Je hodný a pomáhá sbírat mikulášskou poštu. Dětská přání potom předává Mikulášovi, tedy přesněji řečeno rodičům, kteří pak nechají Mikuláše dětem dárky nadělit.

Z přístavu v Haagu, kde Mikuláše vítaly tisíce dětí a jejich rodičů, se svatý Mikuláš vydal už na koni s doprovodem mnoha ‚černých Petrů‘ navštívit další nizozemská města. Po rozdání dárků a oslavě svého svátku 6. prosince se podle tradice opět vrací do Španělska.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme