Poslanci budou diskutovat o evropském rozpočtu

Revize unijního rozpočtu a evropský patent jsou kromě interpelací další body dnešního programu sněmovny. K velkým evropským dokumentům se poslanci vracejí po šesti letech. Zatím k nim politická stanoviska a usnesení přijímal evropský výbor. To by se podle šéfa evropského výboru občanského demokrata Jana Bauera mělo změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Bauer (ODS)

Jan Bauer (ODS) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Myslíme si, že o některých velkých evropských tématech by se mělo diskutovat na samotné půdě Poslanecké sněmovny. Přiznám se, že jsem se o to v minulém volební období velice dlouho snažil, nicméně neustále řešíme spíš, z našeho pohledu mimořádně důležitá, hlavně česká témata, přestože podle mého názoru každý musí vědět, že ve Sněmovně se možná polovina nebo 40 procent stejně ve finále odvolává na evropskou legislativu,“ řekl Jan Bauer.

Podle jeho slov je u obsáhlého materiálu o evropském patentu nejzajímavější fakt, že řeší, jaký bude hlavní jednací jazyk Evropské unie. Zajímavé body jsou podle něho i v dokumentu s názvem Přezkum rozpočtu EU.

„Tady se v podstatě rozdávají karty. Zaprvé, jak velké množství peněz budou mít evropští politici na to, aby mohli v dobrém slova smyslu utrácet, jestli náhodou ten rozpočet není malý, a jestli by se náhodou neměly členské státy daleko více ze svých zdrojů podílet na tom, aby se naplnily sny či představy mnohých evropských politiků,“ řekl Jan Bauer.

Otázkou je podle něj také, zda by nestálo za to, aby EU zavedla nějaké nové typy daní, pokud by rozpočet nestačil.

Věra Pfeifferová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme