Poslanci rozhodnou o rozpočtu pro rok 2011

O státním rozpočtu na příští rok mají dnes rozhodnout poslanci. K sestavení rozpočtu se schodkem 135 miliard korun pomohlo vládě prosazení série úsporných zákonů v parlamentu. Ta přinese například sociální škrty nebo omezení státní podpory stavebního spoření. Nejdříve se ale ve sněmovně bude hlasovat o desítkách změn, které před týdnem navrhli poslanci zejména z opoziční levice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas se připravuje na jednání vlády ČR

Premiér Petr Nečas se připravuje na jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

První pozměňovací návrh přednesl premiér Petr Nečas, který chce přesunout v rozpočtu miliardu korun z nákladů na dluhovou službu ve prospěch vysokých škol. Na splátkách dluhu podle něj Česká republika ušetří: „Ukazuje se, že je možné na příští rok snížit náklady dluhové služby. To umožní uvolnit jednu miliardu korun, kterou navrhnu přesměrovat do podpory vysokého školství.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Milady Richterové o schvalování státního rozpočtu pro rok 2011.mp3

Z koaličních poslanců ještě navrhla Jitka Chalánková z TOP 09 a Starostové posílit o 100 milionů korun kapitolu ministerstva dopravy na dotace jízdného pro postižené lidi. Zákonodárce stran vládní koalice pak ve sněmovně poněkud překvapila, ve vztahu k očekávanému schvalování zákona o stáním rozpočtu, hrozba poslance za Věci veřejné a někdejšího senátora Josefa Novotného.

„Pokud jako člen vládní koalice nedostanu jasnou odpověď, jak se bude řešit zdanění hazardu pro rozpočet příštího roku a ztransparentnění odpouštění daní a penále, tak mám velký problém hlasovat o státním rozpočtu na příští rok,“ pohrozil Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl ministr financí Miroslav Kalousek

Předsedkyně poslaneckého klubu Věci veřejné Kristýna Kočí doufá, že jejich kolega svůj postoj přehodnotí. „Máme ještě další jednání, proběhne i schůzka s předsedou poslaneckých klubů Kalouskem. Pan poslanec Novotný byl na klubu ujištěn, že pan ministr Kalousek připravuje zákon o zdanění hazardu. My ostatní považujeme tento zákon za klíčový, takže ho podpoříme,“ řekla Kočí.

Proti jsou sociální demokraté a komunisté

Řadu návrhů na přesuny peněz v kapitolách státního rozpočtu na příští rok pak ve sněmovně načetli už jen poslanci opozičních ČSSD a KSČM. Bez ohledu na očekávané konečné hlasování o těchto změnách přitom obě strany avizují, že se jim vládní předloha nelíbí a že ji dnes nepodpoří. Rádiu Česko to za sociální demokraty potvrdil poslanec Jeroným Tejc.

„Vláda pouze škrtala, místo, aby hledala další zdroje například v progresivním zdanění. Nemůžeme ji podpořit také proto, že nejsme schopni opravit například rozpočet ministerstva vnitra, který v podstatě předjímá likvidaci policie a hasičského záchranného sboru,“ vysvětlil Tejc, proč rozpočet nepodpoří. Podle něj se ČSSD bude snažit rozpočet poupravit pozměňovacími návrhy.

Pro vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2011 nezvednou ruku ani komunisté. „Naše návrhy to mají velmi těžké. I kdyby byly všechny přijaty, nemění zásadní důvod, proč jsme proti rozpočtu. Rozpočet je protirůstový a nevyvážený k různým sociálním skupinám obyvatelstva, takže jej určitě nepodpoříme,“ zdůvodnil předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Kalousek a ODS: rozpočet je klíčový

Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek je ale v této věci nekompromisní. Státní rozpočet podle něj zajišťuje makroekonomickou stabilitu, možnost financovat veřejné služby a čerpat zdroje z Evropské unie.

„Z pozměňujících návrhů, které tady padly, jsou koaličními návrhy premiéra Nečase a poslankyně Halámkové. Ostatní návrhy směřují ke zvyšování deficitu a nelze je podpořit,“ dodal Kalousek.

O tom, že dnes sněmovna státní rozpočet na příští rok i přes nesouhlas opozice schválí je přesvědčený i předseda klubu ODS Petr Tluchoř: „Jsem přesvědčen, že tato koalice rozpočet podpoří v podobě, v jaké byl předložen do poslanecké sněmovny.“

Milada Richterová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme