Premiéři Česka a Bavorska minulost neřešili, chtějí se orientovat na budoucnost

Máme rozdílné pohledy na minulost, ale chceme se orientovat na budoucnost. To je hlavní poselství ze setkání bavorského premiéra Horsta Seehofera s jeho českým protějškem Petrem Nečasem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Petr Nečas a bavorský premiér Horst Seehofer po setkání na Úřadu vlády v Praze

Český premiér Petr Nečas a bavorský premiér Horst Seehofer po setkání na Úřadu vlády v Praze | Zdroj: ČTK

„Panuje tady jednoznačná vůle orientovat naši spolupráci především do budoucnosti,“ prohlásil Petr Nečas.

Návštěvu bavorského premiéra v Praze sleduje i vedoucí zahraniční redakce Radiožurnálu Jiří Hošek. Jak řekl v Ozvěnách dne, bylo zajímavé sledovat, jak si oba premiéři dávali pozor na to, aby nepoužili ani jednou výraz ‘Benešovy dekrety‘ nebo slova ‚vyhnanci‘ či ‚vyhnání‘. To se podle Hoška povedlo a i v tom je podle něj třeba vidět velký posun.

"Jsme si vědomi toho, že se najdou i otázky, na které máme odlišný názor. Chceme teď ale zahájit novou kapitolu našich vztahů a k tomu jsme dnes učinili první krok," zdůraznil historický rozměr své cesty bavorský ministerský předseda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu bavorského premiéra v Praze sleduje i vedoucí zahraniční redakce Radiožurnálu Jiří Hošek.

„Myslím, že Horst Seehofer volil jasná slova. Nejenže jsem spokojený, jsem přímo šťastný,“ zhodnotil návštěvu nejvyšší představitel sudetských Němců Berndt Posselt.

Oba premiéři se podle Hoška shodli na posílení vzájemné spolupráce v oblasti obchodních vztahů. Bavorsko je klíčový ekonomický partner Česka - 30 procent českého exportu do Německa, směřuje právě do této spolkové země. Mluvili také o posílení dopravní infrastruktury, konkrétně například modernizaci železniční tratě Plzeň-Norimberk, i o spolupráci v oblasti energetiky.

Závojová pátraní

Jednání se podle Hoška točilo také kolem celé řady konkrétních projektů přeshraniční spolupráce. „Vítaná by byla větší provázanost obcí. Měla by se například zintenzivnit spolupráce týkající se třeba jazykové výuky,“ uvedl.

Dodal, že české řidiče asi bude zajímat, že z jednání vyplynulo, že Bavorsko chce přispět k tomu, aby Češi nevnímali negativně policejní kontroly v německém pohraničí. Bavorský premiér Horst Seehofer podle Hoška působil dojmem, že si je vědom, že toto téma je v Česku hodně citlivé a také chce iniciovat novou schůzku bavorského a českého ministra vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na německé záležitosti Ústavu mezinárodních vztahů Robert Schuster v Ozvěnách dne.mp3

„Chceme dosáhnout větší transparentnosti a důvěry. Nad tím by se měli intenzivně zamyslet oba ministři vnitra. Jednou z možností je nasazovat do závojového pátrání smíšené česko-německé policejní hlídky. Tam ale musíme prověřit, jestli jsou na odpovídající úrovni jazykové schopnosti policistů,“ řekl Seehofer.

Že jde o citlivou otázku si uvědomuje i Petr Nečas a to i vzhledem k tomu, že Česko patří do Schnegenského prostoru. „Jsem přesvědčen, že ten návrh, který tady je, tedy vytvoření společných hlídek, je velmi pozitivní. Návrh je zatím v počátcích, takže jeho rozpracování do konkrétní podoby je otázkou dalších kontaktů a další spolupráce,“ uvedl.

Odborník na německé záležitosti z pražského Ústavu mezinárodních vztahů Robert Schuster soudí, že už jen fakt, že se tato návštěva uskutečnila – dvacet let po pádu „železné opony“ a po narovnání vztahů mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo – svědčí o tom, že došlo k posunu na obou stranách, nejen v Bavorsku, ale i u nás.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme