Velká voda zalila v Austrálii desetinásobek rozlohy Česka

Při katastrofálních povodních na severovýchodě Austrálie zahynuli od soboty nejméně tři lidé, od loňského listopadu, kdy lijáky začaly, přišlo o život deset lidí. Desítky dalších jsou pohřešovány. Voda už zaplavila území, které rozlohou představuje více než desetinásobek České republiky, a pohltila přes 20 měst. Hladiny řek na některých místech stále ještě nekulminovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australské město Rockhampton se mění v ostrov

Australské město Rockhampton se mění v ostrov | Foto: AFP

Záplavy v australském Queenslandu trvají už týden. Armáda se momentálně snaží pomocí vrtulníků a letadel dopravit dodávky potravin a léků do skoro osmdesátitisícového města Rockhampton, které je úplně odříznuté od světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v záplavami postižené Austrálii sleduje spolupracovnice ČRo Pavla Hůlová

Úřady varují obyvatele, aby se nepokoušeli projíždět přes zatopené silnice a mosty, protože právě podobné pokusy se staly několika lidem osudnými.

Zaplavené ulice také skrývají nebezpečí v podobě jedovatých hadů, které proud zanesl do obydlených oblastí. Ačkoliv jsou v Austrálii poměrně běžní, za normálních okolností se ve městech nevyskytují a obyvatelé na ně nejsou připravení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z australského Brisbane se do Ozvěn dne přihlásil novinář Milan Paulů

I když déšť už ustal, v Rockhamptonu by hladina měla kulminovat až v úterý večer nebo ve středu ráno.

„Řeka by měla stoupnout o 9,4 metru, což znamená, že 70 až 80 procent Rockhamptonu bude pod vodou. Je to zatím největší voda od roku 1918,“ popsal Radiožurnálu situaci novinář Milan Paulů.

Bez přístřeší se podle něj ocitlo až 400 tisíc lidí. „Ztratili všechno, co měli. Přespávají ve školách, které jsou na vyšších místech, dostávají najíst, je tam samozřejmě armáda,“ doplnil Paulů.

Pod vodou je většina silnic a dálnic, nefungují ani železniční spoje. Vlaky mají začít jezdit nejdříve za deset dní. Obyvatelé se budou moci vrátit do svých domovů v některých oblastech až po dvou týdnech. Úplné vysušení záplavových vod může trvat i měsíc.

O tom, co živelnou katastrofu způsobilo, se neví. Novinář Milan Paulů ale spekuluje, že za tím může být nevhodná výstavba:

„Staví se na místech, kde se nemá stavět. Lidé si tyto pohromy dělají sami, voda nemá kam jít, když se zastavují plochy, které nebyly nikdy zastaveny.“

Vláda spouští zvláštní asistenční program

V severních částech Queenslandu už začalo odklízení následků záplav. Vláda spouští zvláštní asistenční program, což je krok, k němuž se v podobném rozsahu přistupuje jen v naprosto výjimečných situacích.

Program má například umožnit farmářům a drobným podnikatelům zotavit se ze škod, které utrpěli.

Záplavy na severovýchodě Austrálie ohrožují lidi i zvířata | Foto: ČTK/AP

Zahrnuje nejrůznější jednorázové subvence a zvýhodněné úvěry pro oprávněné žadatele s cílem obnovit jejich produkci co nejdříve. Pro farmáře jsou současné záplavy dvojnásob bolestivé, protože mají za sebou mnohaleté období sucha, z jehož konce se původně radovali. Místo bohaté sklizně je ale postihla další kalamita.

Zničené jsou mimo jiné rozsáhlé plochy polí s obilím a mnoho uhelných dolů. Materiální škody se blíží miliardě australských dolarů, tedy asi 19 miliardám korun.

Martin Hromádka, Pavla Hůlová, Veronika Sedláčková, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme