Nespěte za volantem. Odpočiňte si!

30. červen 2011

Největší nepřátelé řidičů na dlouhých cestách jsou únava a mikrospánek. Řada z nás je však podceňuje a chce dojet do místa odpočinku co nejdřív a bez, na první pohled, zbytečných přestávek. Právě nesoustředěnost pramenící z únavy však stála o loňských prázdninách život minimálně 30 lidí. Jak jinak si totiž vysvětlit, že vjetí do protisměru bylo loni v červenci a srpnu nejčastější příčinou tragických nehod.

V parných letních dnech, a zvláště při delších cestách na dovolenou, které nás čekají, přichází únava pomalu, nenápadně a tak trochu zákeřně. „Člověk na sobě může pozorovat různé symptomy únavy: například chvilkové útlumy, nebo když zjistí, že se v jízdním pruhu nepohybuje zrovna bezpečně a občas zajede ke krajnici. To už je silné varování,“ popisuje první příznaky únavy doktor Petr Bouchner.

V prvé řadě je potřeba těmto signálům věnovat pozornost i ve chvíli, kdy už máme cíl na dohled. Asi nikdo nestojí o to, aby na svůj dům koukal z nemocnice, když normálně je to obráceně. „Lidé si myslí, že posledních dvacet kilometrů ještě dojedou. Podle statistik se však vysoké procento právě nehod s mikrospánkem stává velmi blízko cílové destinace.“

Nejvíce nehod s mikrospánkem se stává při dlouhých nočních jízdách, kdy je slabší provoz, řidič řeší méně situací a monotónní jízda ho navíc ukolébá. I s únavou se dá bojovat, protože jsou řidiči, kterým jsou dlouhé a únavné cesty denním chlebem. Ovšem jak ukázal výzkum, nikdo únavu nedokáže přemoci.

„Únava působí ochromení jak vnímání, tak vyhodnocování situace. Dělali jsme řadu experimentů, kdy měl řidič zastavit na semaforu na červenou, a měřili jsme reakční čas. Někteří účastníci dokonce červenou projeli, byť po projetí semaforu zastavili a byli si vědomi, že červená svítila. Ovšem vyhodnocení situace bylo natolik dlouhé, že už řidič nestačil včas zastavit.“

Mnozí se snaží únavu porazit energetickými nápoji nebo kávou, ale není to nejrozumnější. „Není dobré spoléhat se na energetické nápoje. Na každého působí jinak. Pokud je někdo zvyklý na větší dávky kofeinu, jedna káva nebo energetický nápoj tolik nenabudí. Další zrada je v tom, že nápoj sice únavu oddálí, ale o to rychleji a silněji zaútočí po odeznění jeho účinku.“

To už jsou lepší nejrůznější pamlsky, ale ne si nacpat břicho až k prasknutí, pak by se únava ještě násobila. „Drobné potraviny, bonbóny nebo ovoce za volant patří. Myslím si, že zvlášť v posledních fázích cesty, které mohou být jednotvárné, nerozptýlí pozornost natolik, aby mohly být nebezpečím,“ doporučuje doktor Jaroslav Větvička.

S únavou je to za volantem takřka stejné jako s alkoholem. Boj s ní je předem prohraný, i když někteří dokážou remizovat, ale za jakou cenu. Ostatně, i následky nehod jsou velmi podobné – ty nejtragičtější.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pgj
Spustit audio