Univerzální oděv na motorku toho umí hodně

19. říjen 2011

Dostalo vaše dosavadní motocyklové oblečení v letošní sezóně definitivně zabrat? Nebo jste prostě protřelí a čekali jste s nákupem oděvů až po sezóně, kdy ceny klesnou? Ta chvíle přišla, obchodníci se dali do výprodejů. Poradíme vám, jak vybrat oděv, který poslouží v parném létě i v těchto plískanicích.

Mezi motorkáři se ví, že zdaleka nejodolnější jsou oděvy z kůže. Ovšem v kůži je přes léto tak strašné horko, že někteří jsou ochotni obětovat část svého bezpečí za komfort. Textilní oděvy na motorku totiž umí být uživatelsky mnohem příjemnější. „Je důležité vědět, jestli je daný oděv nepromokavý, jestli obsahuje tepelnou podšívku, která svojí funkcí dokáže nahradit třeba mikinu a kterou lze od bundy oddělit. Dnes už to není o značce, ale spíš o funkčnosti,“ radí Jana Kirchmanová z prodejny Ixon.

Motorkáři tedy mohou koupit jednu bundu, která bude komfortní jak v létě, tak v zimě. „Když bundu rozepnete, tak síťovina na vnitřní straně je výborně prodyšná. Pomocí jednotlivých vnitřních vrstev lze bundu upravit – buď z ní uděláte lehkou letní bundu, nebo bude zateplená a nepromokavá. Jednoduše si ji upravíte podle počasí. Tyto vychytávky však zná málo lidí.“

Údržba prý není nijak náročnější a pevnost materiálu je testována. Na bezpečnost prý motorkáři slyší stále víc. „Chrániče jsou v 99 procentech ve všech motorkářských bundách – na loktech, na ramenou a úzký pěnový chránič také v oblasti zad.“ Chrániče jsou pochopitelně vyndavací, takž když budete chtít věci z motorky používat i na sjezdovce, nemusíte nutně vypadat jako Robocop.

Vše, co jste se teď dozvěděli o bundách, platí i o kalhotách. „I kalhoty mohou být vícefunkční – buď jsou řešeny pomocí dvou vrstev, kdy jedna je tepelná a druhá nepromokavá, nebo mají pouze jednu vrstvu, ale ta je z jedné strany zateplující a z druhé nepromokavá,“ uzavírá Jana Kirchmanová.

Ceny takových univerzálních kalhot se pohybují od čtyř do šesti tisíc korun, bundy se prodávají mezi třemi až pěti tisíci. Posezónní slevy však dosahují v určitých případech až 70 procent z původní částky.

autor: pek
Spustit audio