Dopravní značka Zimní výbava na počasí nehledí

1. listopad 2011

Už máte na autě zimní pneumatiky? Pokud ne, tak se prakticky nic neděje, protože podle novely zákona jsou od listopadu do března nutné pouze tehdy, jsou-li na vozovce opravdu zimní podmínky anebo se dají očekávat, což podle meteorologů zatím nehrozí. Jenže když cestou potkáte značku Zimní výbava, pak jsou zimní kola nutností bez ohledu na počasí.

Modrá kulatá značka s bílou vločkou a autem platí už třetím rokem, takže pro řidiče není žádnou novinkou, jen je možná může překvapit, že zůstává v platnosti i po zavedení celoplošné povinnosti mít zimní pneumatiky. Ta je však podmíněna počasím. To u značky Zimní výbava neplatí. Pokud je na silnici, přikazuje řidičům pokračovat v jízdě jen v případě, mají-li na autě zimní pneumatiky, a to na všech čtyřech kolech.

Na rozdíl od loňska nebude značka Zimní výbava na žádné dálnici, tedy ani mezi Prahou a Brnem. „Na dálnici D1 letos nebude dopravní značka Zimní výbava, protože jsme nedostali vyjádření od ministerstva dopravy,“ potvrdila Nina Ledvinová z Ředitelství silnic a dálnic.

Na horských silnicích značka Zimní výbava zůstane

Na některých silnicích I. tříd, především na horských druhých a třetích třídách, značka Zimní výbava zůstane. Důvod je jednoduchý. „Jde totiž o horské úseky vystavené výjimečným povětrnostním podmínkám a uživatelé se tam mohou setkat se zcela rozdílnou povětrnostní situací a stavem komunikace než na navazujících úsecích. Proto budou tyto dopravní značky v těchto úsecích viděny i nadále,“ vysvětluje Šárka Vlčková z Moravskoslezského krajského úřadu a pokračuje: „Na severní Moravě se konkrétně jedná o silnice I/56 Ostravice–Bílá v okresu Frýdek-Místek, tři silnice druhé třídy v okresu Bruntál a jednu přístupovou komunikaci na Ovčárnu v Jeseníkách.“

Podobně v Krkonoších a Jizerských horách se motoristé musejí připravit na to, že na většině tamních přístupových silnicích je značka Zimní výbava: například na cestě do Špindlerova Mlýna nebo do Pece pod Sněžkou. Jen se zimními pneumatikami bez ohledu na počasí se může jet také po jihočeské silnici Nová Pec – Zadní Zvonková a podobný příkaz se vztahuje i k některým cestám v okolí Valašské Bystřice.

Z Pardubického kraje značky Zimní výbava zmizí

Poměrně často potkáte značku Zimní výbava také v Ústeckém kraji. „Dopravní značka bude zejména v horských úsecích Krušných hor a na území okresu Chomutov a Ústí nad Labem. Dále to je silnice I/7 při výjezdu z Chomutova na horu svatého Šebestiána, také silnice I/8 z Dubé na Cínovec a dalších 46 úseků převážně silnici druhých a třetích tříd,“ vyjmenovává Magdalena Hanáčková z ústeckého magistrátu. Jejich přesný seznam je na magistrátních stránkách.

Naproti tomu v Pardubickém kraji se podle Magdaleny Navrátilové z tamního krajského úřadu rozhodli letos značku Zimní výbava nepoužít, byť v předchozích letech byla například v okolí Moravské Třebové. „Dopravní značky oznamující povinnou zimní výbavu budou odstraněny na celém území Pardubického kraje od 1. listopadu 2011. Zachováno bude pouze osazení dopravních značek oznamujících, že řidiči musejí nasadit sněhové řetězy, a to na silnici I/11 v úseku Jablonné nad Orlicí – Červená Voda a na I/37 v úseku Lukavice – Trhová Kamenice.“ Samozřejmě pouze v případě souvislé sněhové vrstvy.

Podle zákona může být řidič jedoucí na letních pneumatikách po silnici, kde značka Zimní výbava přikazuje použití zimních kol, potrestán domluvou anebo dostat až dvoutisícovou pokutu.

autor: evk
Spustit audio