Chodci, buďte vidět

10. listopad 2011

Je to neuvěřitelné, ale podle naší internetové ankety plných 68 procent lidí nedělá vůbec nic pro to, aby byli jako chodci na silnici víc vidět. Přitom každoročně v listopadu, kdy se zkrátí den a je dřív tma, zahyne prakticky trojnásobně víc chodců než o měsíc dřív. Jen loni to bylo 24 lidí. Tohle číslo možná slyšelo 26 procent z vás, protože ti nevyrazí bez oblečení s reflexním materiálem.

Pozor, jede auto, bleskne chodci hlavou myšlenka ve chvíli, kdy ve tmě zahlédne blížící se dvojici světel. Vidí je na vzdálenost i několika set metrů. Jenže už mu nedojde, že řidič ho ještě hodně dlouho neuvidí. Mnohdy ho dokonce, v tom lepším případě, spatří až ve chvíli, kdy ho míjí.

Spoléhat se na to, že ten, koho vidím já, vidí i mě, je velký omyl. Proto je velice důležité, aby chodci měli na sobě oblečení s reflexními prvky. „Z našich zkušeností vyplývá, že za tmy vidí řidič chodce na tři- až čtyřikrát větší vzdálenost, než kdyby na sobě neměl žádný reflexní materiál,“ popisuje Aleš Rozenský ze společnosti 3M, jednoho z největších výrobců reflexní materiálů na světě.

Reflexní materiál tvořený malými skleněnými kuličkami a třeba i hliníkovou fólií vytváří potřebný kontrast a upozorní řidiče na pohybujícího se člověka i na vzdálenost dvou set metrů. Buď si můžete oblečení s reflexním materiálem přímo koupit, častá je aplikace u sportovních oděvů, nebo si je můžete na oděv sami doplnit. „Reflexní materiál lze našít buď na šicím stroji, nebo v ruce. Není to žádný problém. Lze z nich vystřihovat a vytvářet obrazce, které lze přišít na jakékoli místo na oblečení.“

Aby fungoval, musí být vidět

Šikovná švadlena nebo krejčí to zvládne za večer, ale musí dát pozor na to, kam reflexní materiál umístí. „Velmi důležitá je aplikace na místa, která se při pohybu nezakrývají například rukou. Proto se dávají na přední nebo zadní část oděvu.“

Existuje však i jednodušší aplikace reflexních materiálů. „Nalepovací reflexní materiál je lepší používat na pevné povrchy, jako jsou například jízdní kola nebo kolečkové brusle a podobně,“ dodává Aleš Rozenský.

Aplikace je různá a fantazii se meze nekladou. Výrobci například nabízejí reflexní nálepky na podpatky nebo na podrážku, aby byly viditelné zepředu. Další a velmi jednoduchou možností, jak se zviditelnit, je i obyčejný plastový náramek z reflexního materiálu. Prostě snažte se být vidět.

autor: pgj
Spustit audio