Fiat učí řidiče, jak jezdit úsporně

8. prosinec 2011

Když dřív někdo řekl: „Jdu si pohrát s autem“, mohlo to znamenat, že jde vyladit sání, přehodit větší trysku do karburátoru nebo že se jede na parkoviště učit smyky přes ruční brzdu. Jenže dnes to znamená, že si přes USB nebo pomocí svého telefonu stáhne data o jízdě a jde to řešit na Facebook.

Od roku 2008 používá automobilka Fiat program Eco:Drive, jehož prostřednictvím chce řidiče vychovávat. Jde na to chytře přes jejich peněženky. Automobilka totiž nabízí, že pokud se do programu zapojíte, naučí vás ve speciálním programu efektivně pracovat s plynovým pedálem a řadicí pákou, abyste u pumpy utratili méně než dřív – prý až o 15 procent.

Postup je jednoduchý: pokud máte fiat s USB vstupem Blue&Me, stáhnete si na flash disk nebo do chytrého telefonu speciální program, po nasednutí do auta připojíte flash disk nebo telefon do USB a vydáte se na cestu. Do programu se za jízdy stahují všechna data – například jak moc přidáváte plyn, jak efektivně přeřazujete nebo jak jste na tom s brzděním.

Když pak přijedete domů, flash disk zasunete do počítače a na monitoru se vám zobrazí přehledné grafy s celkovými náklady, se spotřebou paliva a hlavně s ušetřenými emisemi CO₂. Na monitoru vám v animaci ukážou, jak jste při jízdě měli pracovat s řadicí pákou, ohodnotí vás z hlediska dynamiky, rychlosti i úspory paliva a poradí, jak to příště udělat lépe.

Protože spousta řidičů se bude chtít se svými výsledky pochlubit mezi kamarády, je celá databáze ekologicky smýšlejících šoférů na internetu – mají tam svou vesničku EcoVille. Nechybějí ani speciální záložky na všech sociálních sítích, kde můžete on-line, jen co vytáhnete klíče ze zapalování, všem ukázat, kolik emisí jste právě uspořili.

Podle slov automobilky když každý z nás uspoří trochu paliva, bude to v globálu znamenat mnoho a změníme svět. Navíc prý čím víc lidí bude šetřit, tím větší to bude zábava.

autor: pek
Spustit audio