Jak si vyrábět operativně léky doma?

28. leden 2016

Will Patrick, absolvent mediální laboratoře MIT, vyvinul koncepční prototyp stolního bioreaktoru, který je určen pro demonstraci domácí výroby některých léků nebo potravních doplňků. A výzkumný tým z Oak Ridge National Laboratory zase vyvinul soupravu čipů s prvky mikrofluidiky, která je schopna vyrábět léčivé látky na bázi proteinů.

Základem Patrickova bioreaktoru s názvem Farma je velký zásobník s možností pokročilé kultivace různých řas, kvasinek nebo sinic (cyanobacteria), včetně těch, které mohou být geneticky modifikované. Každá z nich v rámci svého metabolismu či procesu fermentace produkuje určitou účinnou látku, která je v bioreaktoru měřena, filtrována, pak sušena a nakonec jsou z ní automaticky vyráběny kapsle.

Patrick zvolil jako pilotní řasu pro svůj projekt spirulinu, která může sama tvořit nosič pro jí produkovanou léčivou látku a nevyžaduje proto složitý proces čištění.

Výroba léků však zahrnuje i komplexní licenční problematiku, takže lze těžko čekat, že bude někdy možné, aby si každý sám doma vyráběl léky v průmyslové kvalitě.

Patrick konstrukci svého bioreaktoru zamýšlel spíše jako zahájení diskuze o tom, co všechno je v této oblasti možné. Přesto věří že do deseti let se podobná praxe mezi domácí uživatele rozšíří, zvláště pokud dojde k výraznému rozvoji syntetické biologie, jmenovitě k výrobě nových mikroorganismů na míru. Není vyloučena například domácí produkce inzulinu, některých opiátů či antimalarik podobným způsobem.

Metoda pracovníků Oak Ridge National Laboratory, sloužící k výrobě léčiv na bázi proteinů, je zcela odlišná. Její podstatou je soustava složitě zatočených mikrokanálků na křemíkovém čipu.

Základem výrobního procesu jsou dva téměř 5 metrů dlouhé kanálky, které jsou od sebe odděleny speciální membránou s nanopóry. Jeden kanál slouží k dodávce primárních surovin a v něm se také odehrávají příslušné chemické reakce, které slouží k výrobě léčiv. Pak stačí ručně čipem zatřást a z druhého kanálku vychází drobné množství proteinů, které se dostaly přes membránu, zatímco na druhé zůstává směs kyselin a výtažků z buněk.

Výhodou reaktoru s prvky mikrofluidiky je možnost operativní výroby proteinů podle potřeby, tedy bez nutnosti jejich dlouhodobého skladování, což je výhodné např. v polních podmínkách nebo v odlehlých končinách, kde nejsou k dispozici chladicí jednotky. Také není potřeba přechovávat živé buňky, které jsou jinak obvykle k produkci proteinů potřeba.

Zdroje: Dezeen, Popular Science, ScienceAlert, Gizmodo, Engadget, FastCoexist, Futurism, Small

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio