Krkonošská krkovice

Recept svým názvem sice patří do Krkonoš, Eva Bučková podle něj ale s úspěchem vaří v jihomoravské Nedvědici. Příprava je snadná a zabere minimum času.

Budete potřebovat:

vepřová krkovice (může být i kotleta)
3-4 lžíce domácího zeleninového leča
asi 100 g tvrdého sýra
1 smetana ke šlehání
grilovací koření
sůl, pepř

Postup:

1. Krkovičku (nebo kotletku) naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením.

2. Zprudka opečeme z obou stran, aby se zatáhlo.

3. Plátky dáme poté do pekáčku, potřeme několika lžícemi leča, zasypeme hustě strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou.

4. Pečeme asi 40 - 60 minut při 200°C.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.