Praha bude příští rok hospodařit s 59 miliardami, nejvíce peněz dá na dopravu

Praha bude příští rok hospodařit s 58,7 miliardy korun, na straně příjmů přitom počítá jen s bezmála 44 miliardami. Zbytek pokryje z dotací od státu. Rozpočet po více než šestihodinové diskusi odsouhlasili zastupitelé na posledním letošním jednání. Nejvíce peněz město příští rok dá na dopravu, více prostředků než letos pak vyhradilo třeba na školství a také pro jednotlivé městské části. Na návrh opozice se dodatečně ubraly peníze z běžných výdajů a přidaly na investice. Celkem jde o 680 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století | Foto: Filip Jandourek

Rozpočet prošel v původním znění tak, jak ho odsouhlasila rada města.

Podle očekávání ho podpořili všichni zastupitelé stále ještě vládnoucí koalice hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO je s výslednou podobou rozpočtu spokojená.

„Myslím, že je postaven dobře. Není ideální, ale na druhou stranu si myslím, že může pro Prahu na příští rok zabezpečit dobrý růst,“ řekla.

Radní pro kulturu Jan Wolf z Trojkoalice kvituje více než čtyřprocentní navýšení rozpočtu pro jeho resort proti letošnímu roku.

„Beru to velmi pozitivně a věřím, že celá kulturní obec toto přivítá. Myslím si, že i další obory v rozpočtu byly přijaty ke spokojenosti Pražanů,“ uvedl.

Ruku pro rozpočet zvedli i komunisté a nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová. Naopak Piráti návrh nepodpořili, protože se do výsledné podoby nedostaly jejich pozměňovací návrhy.

Nejvíce peněz - přes 17,5 miliardy korun - utratí Praha příští rok za dopravu. Oproti letošku si polepší třeba pražský dopravní podnik, který tak bude moci více utrácet za obnovu vozového parku.

V rozpočtu se počítá i s budováním ústřední čistírny odpadních vod, dokončením tunelového komplexu Blanka nebo s přípravou výstavby metra D. Na investice bylo v dokumentu vyčleněno přes 12,5 miliardy, tedy zhruba stejně jako letos.

Ještě 1. prosince, tedy den před vypršením lhůty, do které měli radní čas rozpočet schválit a zveřejnit, ho primátorka nechala z jednání rady stáhnout. Nebyla si totiž jistá podporou ze strany Trojkoalice.

O den později ale stále ještě vládnoucí koalice na magistrátu našla znovu společnou řeč a k podpoře rozpočtu se pro jistotu všichni její zastupitelé zavázali písemně.

Simona Bartošová, Veronika Neprašová, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme