PŘÍBĚHY 2015: Vladimíru Růžičkovi změnilo rok nařčení z korupce

Ve sportu se v roce 2015 neřešily jen výsledky a medaile. Asi největší kauzou byla ta kolem trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičky. Měl to pro něj být rok, ve který má jeden jasný vrchol - domácí mistrovství světa. A pár měsíců po začátku roku 2015 to tak ještě vypadalo, vše však změnilo jedno video.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat | Foto: Filip Jandourek

„Chybí mi dělat to každý den. Piplat se s hokejem, tréninky, zápasy. Chybí mi koučink zápasu. Dodnes jsem stál osmkrát na střídačce a je březen. To je pro mě málo,“ postěžoval si Vladimír Růžička na začátku jara.

Hokejový svaz nabídl Růžičkovi smlouvu na další sezonu a kouč národního týmu chtěl ještě k tomu trénovat na klubové úrovni. Tomu svazový šéf Tomáš Král nebránil:

„Domluvili jsme se na sezoně, ale uvidíme, jak to bude fungovat, jak dopadne MS, jestli někde podepíše smlouvu a jak mu budou vycházet vstříc. Kdyby to bylo směrem na východ, tak podání ruky příliš neznamená. Pokud by vše fungovalo, není důvod, aby nebyl u národního třeba 3 roky,“ přemýšlel Tomáš Král.

Přehrát

00:00 / 00:00

Složitý rok Vladimíra Růžičky připomněl reportér ČRo František Kuna

Netrvalo to ani moc dlouho, když Miroslav Palačšák zveřejnil před šampionátem video, kde se s Růžičkou baví o přijetí peněz za to, že Palaščákův syn údajně dostane šanci.

I když byla nahrávka několik měsíců stará, podnikatel Palaščák ji zveřejnil až těsně před mistrovstvím světa. Růžička prý peníze skutečně přijal, pak je ale vrátil. Hokejový svaz neudělal žádná unáhlená rozhodnutí a Růžička u týmu před domácím šampionátem zůstal.

„Byl bych za šaška, kdybych si na základě toho, co je v současné době k dispozici, dovolil odvolat trenéra 14 dní před mistrovstvím světa v České republice,“ hřímal Tomáš Král.

Svaz mohl být z mistrovství světa v Praze a Ostravě nadšený. Organizačně se povedlo, divácký rekord si Česko vzalo zpět, drobným šrámem na hokejové duši tak mohlo být 4. místo české reprezentace.

Jenže korupční kauza nabrala na obrátkách po šampionátu, když reportér Radiožurnálu Janek Kroupa se svými redakčními kolegy začal pátrat víc do hloubky.

„Mám podobnou zkušenost. Synovi byla nabídnuta smlouva v hodnotě 5 tisíc korun s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněna jen dovedností, ale také vztahem ke Slavii, který by se měl projevit nějakým peněžním darem, který bychom měli předat panu Růžičkovi,“ vyprávěla jedna z maminek v reportáži Janka Kroupy.

Mělo jít o 300 000 korun. Sám trenér se odmítl vyjádřit. Později se ozval jeho právník s tím, že mu komunikaci s novináři zakázal.

Za pomoc v hokejové kariéře se prý ve Slavii žádaly statisíce, tvrdí rodiče

Číst článek

Ještě v den odvysílání reportáží, ve večerních hodinách 9. června, Vladimír Růžička odstoupil z postu trenéra národního týmu. Ve svém prohlášení popřel vinu.

„S ohledem na pokračování mediální kampaně, která je proti mé osobě již od doby před domácím hokejovým šampionátem soustavně a účelově vedena, jsem se rozhodl odstoupit z funkce trenéra českého hokejového národního mužstva,“ byl Růžičkův důvod odstoupení.

A tak byla reprezentace krátce po šampionátu bez kouče. Růžička po mistrovství podepsal desetiletou smlouvu s extraligovým Chomutovem.

Kromě toho ale může přemýšlet i o trestních oznámeních. On sám na Palaščáka jedno podal, dvěma dalším čelí. Všechna jsou ale odložena.

O Miroslavu Palaščákovi už slyšet není, Vladimír Růžička trénuje Chomutov a maximálně si někde na stadionu všimne ironického transparentu nebo si vyslechne třeba písničku, kde se zpívá o tom, jak si dát peníze do ruličky.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme