Tomáš Zima: Odstátnění nemocnic. Co se pro vás změní v dostupnosti a kvalitě péče?

28. březen 2017

Z fakultních nemocnic se od 1. ledna 2018 mají stát nemocnice univerzitní. Jaká jsou rizika a výhody odstátnění nemocnic?

„Pro pacienta by se primárně nemělo změnit nic. Maximálně do budoucna by se věci měly změnit k lepšímu,“ myslí si emeritní děkan 1. lékařské fakulty UK v Praze Tomáš Zima. „Je to spíše o řízení instituce, sdílení odpovědnosti a vytváření lepšího prostředí ve zdravotnických zařízeních.“

Zákon starý 25 let

Zima připomíná, že „nové“ univerzitní nemocnice mají být řízeny sedmičlennou radou, ve které čtyři zástupce nominuje stát (ministerstvo zdravotnictví, resp. financí). Taky počet nemocnic je dán zákonem a změna počtu musí projít Parlamentem ČR. Zákon samotný nepovažuje za žádnou novinku.

„O zákoně se hovoří skoro 25 let. Teď proběhl v takovém rychlém kvapíku. Ale vycházel z návrhu, který se připravoval za ministra Hegera. Za ministra Němečka se připravoval návrh zákona o neziskových zdravotnických zařízeních, kde byl taky oddíl o univerzitních nemocnicích.“

Přiblíží nás evropskému standardu

Koncept univerzitních nemocnic by nás podle Zimy měl přiblížit evropskému standardu. „Fakultní nemocnice Evropa nezná. Zná jenom univerzitní nemocnice. A to nejen v Německu, ale taky v Holandsku, ve Francii...“ Samotné modely univerzitních nemocnic jsou v Evropě různé.

Univerzitní nemocnice jsou v Evropě běžné

„Někde je přímo řízená univerzitami a je její součástí. Někde je to kombinace regionu nebo státu a univerzity. Já věřím, že tento zákon bude přijat a přispěje k transparentnějšímu řízení nemocnic. Forma příspěvkové organizace je přežitou formou,“ uzavírá Zima.

autoři: zis , Tomáš Zima , rota
Spustit audio