Univerzitní laboratoře se večer v Ostravě otevřou veřejnosti. Je Noc vědců

30. září 2016

Ostravští výzkumníci si dnes vyzkoušejí roli bavičů. Při tradiční Noci vědců představí své objevy, nabídnou netradiční workshopy a zájemcům ukáží své univerzitní laboratoře i výzkumná centra. Nouze nebude o různé pokusy ale i nejrůznější ukázky v ulicích.

S Adélou Recmanovou z Ostravské univerzity procházíme ulicemi. Právě takovou atrakci připravili ostravští odborníci pro návštěvníky Noci vědců.

„Máme připravený zážitkový workshop a návštěvníky jím provedou lidé, kteří se potýkali s bezdomovectvím. Ukáží návštěvníkům, co to znamená dostat se na ulici a jak se vlastně s touto situací poprat,“ vysvětluje Adéla Recmanová.

To hlavní bude v budovách

„Cílem celé akce je hlavně zprostředkovat nějakým lidštějším způsobem to, co se děje v našich laboratořích, výzkumných centrech a vůbec uvnitř celé univerzity,“ říká hlavní pořadatelka letošní Noci vědců v Ostravě Tereza Gerthnerová.

„Návštěvník si může nechat například vyšetřit znaménka, zjistit něco o prevenci rakoviny, jaké nebezpečí hrozí, když bude psát například výstražné cedule před svůj obchod a to všechno za doprovodu hudebních vystoupení z naší fakulty umění,“ dodává Gerthnerová.

Vstupte otvorem do dutiny ústní

Pavlína Kuldanová z Ostravské univerzity se prohrabává kusy papíru, které mají bílou, červenou a černou barvu. „Tyto kousky papíru vytvoří stylizovanou dutinu ústní, takže návštěvníci do naší místnosti budou vstupovat otvorem do dutiny ústní,“ prozrazuje Pavlína Kuldanová.

Program se tady bude týkat komunikace. „Naše pracoviště, katedra českého jazyka a literatury si připravila takový specializovaný program. Bude se týkat bezpečného užívání jazyka, řeči a literatury, ale zejména hlasu. Část našeho programu se totiž bude týkat péče o hlas, hlasové hygieny a právě tuto část bude pro nás zajišťovat hlasová terapeutka z Fakultní nemocnice Ostrava Marta Tománková,“ dodává zástupkyně fakulty.

hlasivky

Ostravskou Noc vědců loni navštívilo víc než 3000 lidí. Letos by rekordní číslo podle Terezy Gerthnerové z Ostravské univerzity mohlo padnout.

„My v to pevně doufáme. Letos totiž spolupracujeme také s VŠB-TU Ostrava, Městskou policií Ostrava, hasičským záchranným sborem, nebo protidrogovým centrem Renarkon,“ věří Gerthnerová.

Ostravská noc vědců začíná v 17:00 a končí ve 22:00.

autor: stj
Spustit audio