V ostravské zoo mají první mládě binturonga

21. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Chovatelé v ostravské zoologické zahradě s napětím sledují odchov prvního mláděte binturonga. Mláděti této největší cibetkovité šelmy je jeden měsíc a podle ošetřovatelů se má zatím čile k světu.

Mládě přišlo na svět v závěru loňského roku – 18. prosince. Samička binturonga ten den porodila svá první mláďata. Jedno bez komplikací, s porodem druhého mláděte ale musel pomoci přivolaný veterinář. Dál už pracovníci zoo do odchovu nezasahovali.

„Jedno z mláďat ale šestý den uhynulo, s největší pravděpodobností to mládě, jehož porod provázely těžkosti. Druhé mládě prospívá dobře, stále více času už tráví i mimo boudičku, kde ho starostlivá matka během prvního měsíce ukrývala, a začíná prozkoumávat a objevovat okolí,“ popsala mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.


Binturong (Arctictis binturong) žije v tropických lesích od Nepálu až po Malajsii, na ostrovech Sumatra, Jáva, Borneo a Palawan. Dobře šplhá po stromech. Je aktivní převážně v noci, den tráví zpravidla spánkem v korunách stromů. I když patří mezi šelmy, je binturong spíše všežravý.

Jedná se o první zatím úspěšně odchovávané mládě binturonga v Zoo Ostrava. Zahrada přitom tento druh chová už od roku 1981, ale až do roku 2009 se nedařilo sestavit pár, který by se rozmnožil.

Současný pár tvoří šestiletá samice, která do ostravské zoo přicestovala v roce 2012 z Tierparku Berlin. Na svého partnera čekala až do loňského února, kdy do Ostravy dovezli stejně starého samce z anglické Zoo Chessington.

„Začátkem dubna jsme byli svědky první říje a také páření. To se opakovalo i v polovině června a v polovině září, kdy se to konečně povedlo. Po tříměsíční březosti jsme se tak konečně dočkali mláděte. Jeho pohlaví zatím neznáme,“ doplňuje zooložka Adéla Obračajová.

autor: tif
Spustit audio