Dušená hruška v bezovém rozmaru s kaštanovou omáčkou
Recept z Apetýtu, kterým ve čtvrtek 23. ledna provázela Věra Hotařová.
Suroviny:
6 zelených hrušek, 100 g třtinového krupicového cukru, 50 ml likéru z černého bezu nebo bezového sirupu, 100 g vlašských ořechů, 200 g pasty z jedlých kaštanů, 200 ml smetany, 100 g třtinového cukru, 50 g másla
Příprava:
Hrušky oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme jádřince. Vložíme do láku z vody a bezového likéru nebo sirupu. Tekutina by neměla být příliš sladká. Vaříme podle tvrdosti hrušek cca 10 minut.
Na teflonovou pánev vsypeme třtinový cukr a necháme ho zkaramelizovat, pak přidáme rozsekané ořechy, vmícháme je do karamelu a za stálého míchání chvíli pražíme. Ořechy můžeme také na pánvi opražit nasucho a pak je spolu s cukrem rozsekat v robotu.
Hmotu necháme vychladnout. Kaštanovou pastu dáme do hrnce spolu s máslem, cukrem a smetanou a necháme lehce povařit.
Na jednu porci na talíř servírujeme dva kousky hrušky, přelijeme kaštanovou omáčkou a posypeme ořechovým karamelem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka