Bramborenka
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou ze středy 18. dubna.
Suroviny:
300g brambor, 120g hrubé mouky, 40g cukru krupice, 30g Hery, špetka soli, 3 jablka, skořicový cukr, rozinky, kousek čokolády na vaření
Vařené studené brambory nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme moukou, dáme cukr a špetku soli. Celek promícháme - vznikne hmota podobná žmolence. Poté zakapeme rozehřátým tukem a znovu promícháme.
Polovinu " žmolenky" dáme na tukem vymazaný plech vysypaný kokosem. Nastrouháme jablka, zasypeme skořicí, přidáme rozinky.
Nahoru na jablka dáme zbytek "drobenky" .
Pečeme, až povrch mírně zrůžoví. Když vytáhneme z trouby můžeme na teplou bramborenku nastrouhat čokoládu (až se rozpustí, dobře to vypadá).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.