Dva recepty na nevšední bramborovou kaši

Bramborová kaše s dýní nebo s povidly a mákem. Nové recepty z Apetýtu s Věrou Hotařovou z úterý 21. února.

Bramborová kaše s dýní, čočka s rajčaty a klobáskou

Suroviny na 4 porce:
170 g čočky, 750 ml kuřecího vývaru, 1 velká cibule, 600 g brambor, 300 g máslové dýně, 4 klobásy s vysokým obsahem libového masa (celkem asi 280 g), 1 konzerva krájených rajčat (asi 400 g), 3 lžíce polotučného mléka, 4 lžičky balzamikového octa, 3 lžíce nasekané petrželky, pepř a sůl

Postup:
Čočku propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme 600 ml vývaru. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a vaříme 25 minut.
Mezitím ve velkém hrnci vaříme oloupané a rozčtvrcené brambory. Po 10 minutách varu přidáme oloupanou dýni zbavenou semen a nakrájenou na kusy, vaříme dalších 10 minut nebo tak dlouho, až je obojí zelenina měkká.
Zatímco se vaří čočka, brambory a dýně, dáme na 15 minut grilovat klobásy. Průběžně je otáčíme, aby se opekly ze všech stran.
Hotové klobásy nakrájíme na silná kolečka a spolu s rajčaty, včetně šťávy, je přidáme do čočky. Jakmile čočka vstřebá všechnu tekutinu, přilijeme zbývající vývar. Zakryjeme poklicí a vaříme dalších 10 minut.
Uvařené brambory a dýni slijeme a rozmačkáme s mlékem. Podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme na talíře a navrch dáme klobásy s čočkou. Pokapeme octem, posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

Stařenčina bramborová kaše s povidly a mákem
recept z projektu Ochutnejte Moravu

Suroviny:
1 kg brambor, sůl podle potřeby, hladká mouka, sádlo, povidla, mák

Postup:
Oloupané brambory dáme vařit. Vody musí být asi o jednu třetinu více, než brambor, osolíme. Uvařené brambory rozmačkáme ve vodě, v níž se vařily, přidáme hladkou mouku, aby vznikla hustší kaše, kterou vyklopíme na plech vymazaný sádlem a dáme asi na 20 minut zapéct. Horké dáme na talíř, namažeme povidly, posypeme mákem s cukrem a zakapeme rozpuštěným sádlem.