Recepty Apetýtu20. dubna  2017 v 11:00  

Domácí chléb

Domácí chleba (ilustrační foto) - Foto: Zuzana Plíšková

Domácí chleba (ilustrační foto)Foto: Zuzana Plíšková

Výborný domácí chleba od Evy Špačkové z Prostějova. Chléb jde z nádoby krásně vyklopit, ale je potřeba ji 30 minut nahřívat, než do ní těsto vložíme.

Budete potřebovat: 

1 hrnek (250 ml) žitné mouky
3 hrnky hladké pšeničné mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
½ lžičky sušeného droždí
2 hrnky studené vody
1 lžička octu 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Obě mouky, kmín, sůl a droždí promícháme.  

2. Přidáme ocet a vodu, promícháme a vzniklé řidší těsto posypeme moukou.  

3. Necháme zakryté při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin (přes noc).  

4. Poté těsto prohněteme vařečkou, znovu posypeme moukou a necháme odpočinout dalších 30 minut.  

5. Zatím rozpálíme troubu na 230 stupňů.  

6. Vložíme do ní prázdnou ohnivzdornou nádobu (pekáč, varné sklo,..) o objemu asi 3 litry a necháme v troubě asi 30 minut.  

7. Do horké nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem.  

8. Přikryjeme poklicí a pečeme při 230 stupních asi 30 minut.  

9. Poté poklici sundáme a dopékáme při 220 stupních dalších zhruba 20 minut.  

10. Necháme vychladnout na mřížce. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Naléváky

    Starobylý a jednoduchý pokrm, který si Jiřina Pilátová pamatuje ze svého dětství v Žítkové. Řídké těsto se kdysi nalévalo přímo na plotnu, dnes už spíš na pánev.

     
  • 18. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Moravský vrabec s knedlíkem a se zelím

    Jedno z nejklasičtějších jídel napříč regiony, i když název ho zařazuje přímo na Moravu. Vepřové kousky často kromě knedlíků a zelí doprovází například špenát. Tento konkrétní recept je od Aleny Vojáčkové.

     
  • 17. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Lejanec

    Tento recept většinou najdete v kuchařkách pod názvem ovocný táč, nebo jednoduše koláč s drobenkou. Zásadní rozdíl je ale v tom, že těsto, ač je kynuté, se nerozvaluje na plech, ale musí být řídké. Receptů na podobné...

     
Jihomoravský kraj
  silnice I/42, Brno, tunel uzavřen, práce na silnici, Od 20.10.2017 21:00 Do 22.10.2017 21:00, Královopolský tunel a galerie - částečná a úplná uzavírka z důvodu plánované údržby a čištění. Noční uzavírka ...
  Od 2.11.2017 21:00 do 3.11.2017 03:45; v ulici Koželužská v obci Brno; Pozor! 2 nadměrné náklady; očekávejte zdržení; Přeprava strojního zařízení Brno - Mělník ve 2 soupravách v konvoji. Parametry NN: ...
  Od 31.10.2017 21:00 do 1.11.2017 03:45; v ulici Koželužská v obci Brno; Pozor! 2 nadměrné náklady; očekávejte zdržení; Přeprava strojního zařízení Brno - Mělník ve 2 soupravách v konvoji. Parametry NN: ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace