Recepty Apetýtu20. dubna  2017 v 11:00  

Domácí chléb

Domácí chleba (ilustrační foto) - Foto: Zuzana Plíšková

Domácí chleba (ilustrační foto)Foto: Zuzana Plíšková

Výborný domácí chleba od Evy Špačkové z Prostějova. Chléb jde z nádoby krásně vyklopit, ale je potřeba ji 30 minut nahřívat, než do ní těsto vložíme.

Budete potřebovat: 

1 hrnek (250 ml) žitné mouky
3 hrnky hladké pšeničné mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
½ lžičky sušeného droždí
2 hrnky studené vody
1 lžička octu 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Obě mouky, kmín, sůl a droždí promícháme.  

2. Přidáme ocet a vodu, promícháme a vzniklé řidší těsto posypeme moukou.  

3. Necháme zakryté při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin (přes noc).  

4. Poté těsto prohněteme vařečkou, znovu posypeme moukou a necháme odpočinout dalších 30 minut.  

5. Zatím rozpálíme troubu na 230 stupňů.  

6. Vložíme do ní prázdnou ohnivzdornou nádobu (pekáč, varné sklo,..) o objemu asi 3 litry a necháme v troubě asi 30 minut.  

7. Do horké nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem.  

8. Přikryjeme poklicí a pečeme při 230 stupních asi 30 minut.  

9. Poté poklici sundáme a dopékáme při 220 stupních dalších zhruba 20 minut.  

10. Necháme vychladnout na mřížce. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 28. června  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Srbská rýže od paní Cecilky

    Recept pochází z historicky první vydané kuchařky Apetýtu z roku 1996. V horkých letních měsících určitě recept na tohle lehké jídlo jistě oceníte.

     
  • 27. června  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Sušenky naší Elinky

    Jak už podle názvu poznáte, jde o ideální recept pro pečení s dětmi či vnoučaty. Krom toho, že jsou výborné, jde také o recept velmi rychlý - upečeno je za 10 minut!

     
  • 26. června  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Cuketový závin s čerstvým sýrem

    Hledáte inspiraci pro slaný závin? Máme pro vás recept, který je lahodný, svěží a ještě vám pomůže s konzumací případných zásob cukety.

     
Jihomoravský kraj
  ulice Lelkova, Brno-Jundrov, Brno, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 01.07.2017 00:00 Do 15.07.2017 23:59, Částečná uzavírka v křižovatce ulic Dubová x Lelkova, Vydal: ÚMČ Brno ...
  ulice Jircháře, ulice Leitnerova, Brno-střed, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 23.06.2017 00:00 Do 30.11.2017 23:59, Ul. Leitnerova v úseku Hybešova - Anenská; ul. Jircháře v úseku Leitnerova ...
  ulice Štolcova, Brno-Černovice, Brno, práce na inženýrských sítích, Od 03.07.2017 00:00 Do 13.07.2017 23:59, Objížďka - dle DZ: objížďka po ul. Štolcova, ul. Jiránkova, Vydal: Magistrát města Brna

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace