Domácí kondenzované mléko

Jsou věci, které neuspěcháte. Třeba při výrobě domácího kondenzovaného mléka - zaručeně bez chemie nebo nežádoucích příměsí. Jednoduchý postup vyzkoušela a doporučuje Zuzka Plíšková.

Budete potřebovat:

500 ml plnotučného mléka
150 g krupicového cukru

Postup:

1. Mléko s cukrem nalijeme do rendlíku se silnějším dnem.

2. Pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.

3. Poté zvýšíme plamen a přivedeme k mírnému varu (od této chvíle už nemícháme).

4. Mírně vaříme asi 40 minut (mléko začne měnit barvu a houstnout, objem se sníží asi na polovinu).

5. Pěnu a drobné škraloupky sbíráme a odstraňujeme.

6. Poté přelijeme do jiné nádoby a necháme vychladnout (můžeme před vychladnutím vmíchat kousek másla).

7. Než dáme mléko do lednice, necháme ho zcela vychladnout.

8. V lednici nám takto dlouho vydrží.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.