Domácí kondenzované mléko
Jsou věci, které neuspěcháte. Třeba při výrobě domácího kondenzovaného mléka - zaručeně bez chemie nebo nežádoucích příměsí. Jednoduchý postup vyzkoušela a doporučuje Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
500 ml plnotučného mléka
150 g krupicového cukru
Postup:
1. Mléko s cukrem nalijeme do rendlíku se silnějším dnem.
2. Pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
3. Poté zvýšíme plamen a přivedeme k mírnému varu (od této chvíle už nemícháme).
4. Mírně vaříme asi 40 minut (mléko začne měnit barvu a houstnout, objem se sníží asi na polovinu).
5. Pěnu a drobné škraloupky sbíráme a odstraňujeme.
6. Poté přelijeme do jiné nádoby a necháme vychladnout (můžeme před vychladnutím vmíchat kousek másla).
7. Než dáme mléko do lednice, necháme ho zcela vychladnout.
8. V lednici nám takto dlouho vydrží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.