Exotický salát s lososem v sezamu

Recept na lehký letní oběd nabídla posluchačům čtvrtečního Apetýtu moderátorka Věra Hotařová.

Suroviny:
2 porce lososa bez kůže, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce sojové omáčky. 1 lžíce sezamových semínek, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř, 1 menší červená cibule, několik druhů salátových listů – ledový salát, polníček, r ukola, červená čekanka

Příprava:
Ze sojové omáčky a javorového sirupu připravíme marinádu, lososa nakrájíme na kostky asi 2 cm velké a naložíme ho do ní. Pánev s nepřilnavým povrchem vytřeme olivovým olejem ,rozehřejeme a lososa zprudka orestujeme. Těsně před koncem posypeme rybu sezamem, aby se jeho semínka na rybu přilepila, promícháme a necháme asi minutu dojít.

Pak pánev sundáme z plotýnky. Oprané salátové listy natrháme na kousky, červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Připravíme se dresink - ve skleničce smícháme sůl, pepř a balzamikový ocet. Na dno misek nebo hlubokých talířků dáme hromádku promíchaných salátových listů, položíme na ně lososa, ozdobíme kolečky cibule a přelijeme dresinkem. Příloha – tmavé pečivo.