Špenátové rizoto s krevetami a Svačinová mňamka

Recepty z Apetýtu s Věrou Hotařovou z úterý 26. června.

Špenátové rizoto s krevetami

Suroviny na 4 porce:
450 g vyloupaných krevet, 800 g čerstvého špenátu, 160 g rýže, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 400 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce citrónové šťávy, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř, 150 g zakysané smetany

Příprava:
Krevety opečeme na rozehřátém oleji ze všech stran, přidáme čerstvý špenát a krátce orestujeme (pokud použijeme mražený, počkáme, až se vypaří voda), až špenát lehce ovadne, vše z pánve vyjmeme a dáme stranou. Do vypečeného oleje vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a necháme zeskolovatět. Přidáme opranou rýži a asi 3 minuty opékáme. Pak zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme na malém ohni asi 15 minut.

Do měkké rýže vmícháme opečené krevety a špenát. Ochutíme citrónovou šťávou, muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme dalších 5 minut. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a okamžitě podáváme.

Svačinová mňamka

Suroviny na 4 porce:
4 celozrnné plátky trustového chleba, 1 banán, 1 lžíce sekaných vlašských ořechů, 1 lžíce práškového kakaa (granka) , 1 tvaroh, 1 lžíce javorového sirupu

Příprava:
Banán rozmačkáme vidličkou a smícháme ho s tvarohem a javorovým sirupem. Toustový chléb opečeme na sucho v toustovači. Pak ho namažeme banánovým tvarohem, posypeme ořechy a kakaem. Nakonec ozdobíme plátkem banánu.