Májový salát a Zapečené pomeranče s tvarohovým krémem

Recepty ze svátečního Apetýtu s Věrou Hotařovou z úterý 8. května.

Májový salát

Suroviny:
500 g kuřecích prsíček, 100 g sterilovaných žampiónů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce majonézy 3 lžíce šlehané smetany, 1 lžíce sekaného čerstvého kopru, 4 srdíčka hlávkového salátu, citrón, kečup, brandy, bílý mletý pepř, sůl

Příprava:
Kuřecí prsa osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka. Po vychladnutí nakrájíme maso na kostky, cca 2 x 2 cm, pokapeme je citrónem a brandy, necháme chvíli marinovat. Potom přidáme plátky sterilovaných žampiónů a okapaný hrášek. Do majonézy zlehka zamícháme ušlehanou smetanu, trochu zbylé šťávy po dušení kuřecích prsíček, posekaný kopr, kečup a mletý pepř. Vše zlehka promícháme, podle potřeby dochutíme a vkusně upravujeme do sklenic vyložených listem hlávkového salátu, zdobíme srdíčkem hlávkového salátu. Salát je možné podávat i na skleněném talířku.

Zapečené pomeranče s tvarohovým krémem

Suroviny:
3 pomeranče, 3 lžíce pomerančového likéru, 250 g tučného tvarohu, 2 vejce, 90 g moučkového cukru, lžička vanilkového cukru, citron, lžíce rumu, 10 g másla

Příprava
Pomeranče oloupeme a vykrojíme jednotlivé měsíčky, které marinujeme v pomerančovém likéru. Tvaroh, žloutky, směs cukru, rum a citrónovou šťávu spolu s citrónovou kůrou dobře vymícháme, poté vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Směs vlijeme do zapékacích misek vytřených máslem a navrch poklademe marinované dílky pomeranče. Zapékáme v troubě předehřáté na 250°C do zlatohněda.

Podáváme s kopečkem citrónové zmrzliny posypaným nasekanými lískovými jádry.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.