Glazírované hovězí žebro z Rackové
Recept na glazírované hovězí žebro od paní Jitky Matuškové z Rackové zazněl v úterý 10. června.
Suroviny pro žebra:
1,5 kg hovězích žeber, 5 lžic oleje, 120 g mrkve, 120 g celeru, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 50 g čerstvého zázvoru, 300 ml červeného vína, 1 l hovězího vývaru, sůl, pepř
Suroviny pro salát:
1 bílá ředkev, ¼ bílého zelí, zakysaná smetana, stroužek česneku, pažitka, petrželka, sůl, pepř, červené ředkvičky na ozdobu
Postup:
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Poté vyndáme maso a ve výpeku orestujeme do zlatova mrkev, celer, řapíkatý celer a cibuli. Přidáme protlak, nastrouhaný zázvor a znovu orestujeme. Poté zalijeme vínem, vývarem a necháme přibližně 15 minut provařit.
Vrátíme zpět žebra, zakryjeme poklicí a dáme na 4 až 5 hodin do trouby, předehřáté na 120 stupňů.
Žebra opět vyndáme, šťávu přecedíme, vrátíme zpět a provaříme šťávu přibližně 20 minut, do hustší konzistence.
Pak vložíme zpět maso a šťávou přeléváme - glazírujeme, dokud nemají žebra lepkavý povrch.
Postup pro salát:
Bílou ředkev a zelí nakrájíme na tenké nudličky, dáme je do vařící vody a zprudka, přilbižně 1 minutu, provaříme a pak zchladíme ve studené vodě.
Smícháme se smetanou, česnekem, pažitkou, petrželkou, solí a pepřem. Vše promícháme a na ozdobení dáme nahoru ředkvičky.
Výbornou přílohou jsou pečené brambory na rozmarýnu nebo grilovaná zelenina.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.