Husí polévka z Březiny

Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Soni Čermákové.

Budeme potřebovat:
celá husa
kořenová zelenina
2 až 3 vejce
hladká mouka
petržel
pažitka
bobkový list
nové koření
sůl

Postup:
1. Celou husu zbavíme kůže a zbytečného tuku - aby polévka nebyla příliš tučná.

2. Husu rozčtvrtíme, dáme do velkého hrnce a zalijeme 5 litry studené vody.

3. Přivedeme k varu - nesolíme. Přidáme bobkový list a nové koření. Po hodině vaření přidáme sůl a kořenovou zeleninu, kterou nešetříme.

4. Vaříme 2 až 2,5 hodiny. Po uvaření scedíme vývar. Vyndáme maso, zeleninu a nakrájíme na kousky.

5. Připravíme si zavářku. Vezmeme 2 až 3 vejce, přidáme hladkou mouku, sůl, petrželku nebo pažitku a dáme zavařit do vývaru.

6. Pak přidáme maso a zeleninu na kousky.

Tip: Sádlo z husy a játra nevyhazujeme. Vysmažíme škvarečky a játra osmažíme na pánvi jako předkrm.

autor: Monika Brindzáková