Křtinské ertepláky od Svatavy Urbánkové

Recept od naší posluchačky Štěpánky Chvátalové a její maminky Kristíny Malatínské.

Placky:
500 g brambor
150 g polohrubé mouky
50 g hrubé mouky
50 g hladké mouky na podsypání
50 g sádla na pomazání hotových placek
sůl

Postup:
1. Brambory, vařené ve slupce z předešlého dne, oloupeme a nastrouháme.
2. Přidáme polohrubou, hrubou mouku, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto.
3. Uděláme si váleček a rozdělíme přibližně na 25 dílků.
4. Na podsypaném válu hladkou moukou vyválíme kulaté placky o průměru přibližněi 12 cm.
5. Placky opékáme z obou stran na suché teflonové pánvi.
6. Po upečení pomažeme sádlem z obou stran a naplníme nádivkou. Hotové pocukrujeme.

Náplň:
350 g nastrouhané mrkve
100 g pomletého máku
3 lžíce cukru
100 g másla
250 ml méka
citronová kůra

Postup:
1. Do rozpuštěného másla přidáme mrkev a dusíme tak dlouho, až se objeví šťávička.
2. Přidáme cukr a necháme jej v mrkvi zkaramelizovat.
3. Mák spaříme teplým mlékem, propaříme a smícháme s mrkví.